Zelfmoordcijfer voor jongeren steeg in VS met 29 procent na première van Netflix-reeks ‘13 Reasons Why’

Katherine Langford als Hannah Baker in ‘13 Reasons Why’ op Netflix
Netflix Katherine Langford als Hannah Baker in ‘13 Reasons Why’ op Netflix
In de Verenigde Staten nam het aantal zelfmoorden onder jongeren met bijna een derde toe in de maand nadat de populaire Netflix-reeks ‘13 Reasons Why’ in 2017 op antenne ging. In de dramaserie pleegt een tienermeisje zelfmoord en laat ze dertien cassettebandjes na waarop ze uitlegt waarom ze een einde maakte aan haar leven.

In april 2017 steeg het aantal zelfmoorden onder jongeren tussen 10 en 17 jaar in de VS met 28,9 procent. Dat blijkt uit een studie van de National Institutes of Health (NIH). Ook in de daaropvolgende maanden lag het zelfmoordcijfer hoger dan gemiddeld. Tussen april en december 2017 waren er naar schatting 195 zelfmoorden meer dan verwacht op basis van data uit voorgaande jaren.

Een direct causaal verband tussen ‘13 Reasons Why’ en het gestegen zelfmoordcijfer konden de onderzoekers met deze studie niet aantonen. Ze konden ook niet uitsluiten dat er mogelijk andere factoren meespelen.

Polsen

In de laatste aflevering van het eerste seizoen van ‘13 Reasons Why’ is te zien hoe tienermeisje Hannah Baker in bad haar polsen doorsnijdt. De gruwelijke scène veroorzaakte echter veel ophef bij ouders en gezondheidsmedewerkers. Netflix reageerde op de commotie door met pancartes te waarschuwen voor de inhoud van de reeks.

Controversieel

In mei 2018 verscheen het tweede seizoen van ‘13 Reasons Why’ en Netflix heeft ondertussen ook een derde seizoen besteld.

Netflix was niet meteen bereikbaar voor commentaar op de studie, maar CEO Reed Hastings verdedigde de bestelling van het derde seizoen op een aandeelhoudersvergadering in juni 2018. “‘13 Reasons Why’ is enorm populair en succesvol. Het is boeiende inhoud. Het is controversieel. Maar niemand moet ernaar kijken”, zei hij.

Waarschuwing

De onderzoekers van die studie, die werken bij verscheidene universiteiten, ziekenhuizen en het National Institute of Mental Health, wijzen erop dat hun conclusies “eraan moeten helpen herinneren dat men voorzichtig moet zijn met de mogelijk onbedoelde impact van de uitbeelding van zelfmoord, en een oproep zijn naar de entertainmentsector en de media om de juiste methoden te hanteren wanneer het onderwerp wordt aangekaart.”

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Aicha Belkalda

  Wat een negatieve reacties allemaal. Het is juist positief om over dit soort onderwerpen te praten. Pesten, drugsverslaving en sexueel misbruik. De serie gaat niet over zelfdoding, maar over pesten op school. We moeten over deze onderwerpen praten en niet in de doofpot steken. Jongeren krijgen op school te maken met pesten. Dit kan helaas lijden tot zelfdoding als er geen hulp wordt geboden aan het slachtoffer. Daarom moeten ouders en scholen alert zijn. Praat erover! Biedt hulp aan jongeren!

 • Anthony van der Borght

  Die dat er alleen voor staan en niemand meer hebben .. die dat zelf denken om er een eind aan hun leven te zetten . Die hebben niks te verliezen.. waarom blijven leven als je hellemaal alleen bent .. voor niks .. daar heb ik ook aan gedacht ..

 • Maria Arens

  We mogen er fier op zijn wat voor een wereld we creeerden voor onze kinderen/jongeren. Stuur ze nog wat vroeger naar school dan op hun DRIE jaar, en nadien trekken en sleuren om wat te doen???? Maak ze nog meer uit van luiaards, terwijl het leven zowieso niet meer leuk mag zijn.....

 • Josée Horemans

  Ongelooflijk dat ze zo'n serie uitzenden in eerste instantie ! Zelfmoord promoten, in wat voor een zieke wereld leven wij ?! En ze weten dat de huidige jeugd tegenwoordig onstabieler is en moeilijker tegenslagen kunnen verwerken dan de jeugd van 20 a 25 jaar geleden.

 • Marc Van Opstal

  Een mens wordt stilaan misselijk van dat niemand-moet-er-naar-kijken "argument". Niemand moet de rotzooi maken ook niet.