Zeldzame gele diamant voor recordprijs geveild

Een werknemer van Sotheby's toont de 'Graff Vivid Yellow', een van de meest zeldzame gele diamanten van die grootte.
EPA Een werknemer van Sotheby's toont de 'Graff Vivid Yellow', een van de meest zeldzame gele diamanten van die grootte.
Een uitzonderlijke gele diamant van 100,09 karaat, 'Graff Vivid Yellow' is vandaag voor 14,5 miljoen Zwitserse frank (11,88 miljoen euro) onder de hamer gegaan. Dat is een recordbedrag voor een diamant met die kleur.

De diamant, één van de pronkstukken op de veiling die Sotheby's in Genève organiseerde, werd tweemaal aangeboden. De eerste keer werd hij als niet-verkocht verklaard, omdat er slechts 14,1 miljoen dollar op werd geboden. Dat bedrag was lager dan de vooropgestelde vork van 15 tot 25 miljoen dollar. De veiling werd daarop voortgezet voor andere loten. Tot grote verrassing van de aanwezigen werd nadien aangekondigd dat de verkoop hernam vanaf 14,2 miljoen dollar.

De steen wordt beschouwd als één van de grootste gele diamanten ter wereld. Een ander topitem op de veiling, de 'Diamant van de Overwinning', vond geen koper. Het gaat om een rechthoekige diamant van 31,34 karaat die in 1945 in een Zuid-Afrikaanse mijn werd ontdekt en die genoemd werd naar de geallieerde overwinning in de Tweede Wereldoorlog.

AFP