Zeker zestig bosbranden na extreme hitte en aanhoudende droogte in Zweden: "Meest ernstige situatie ooit"

Grote rookwolken stijgen op vanuit een bos bij Ljusdal in Zweden.
AFP Grote rookwolken stijgen op vanuit een bos bij Ljusdal in Zweden.
Zweden heeft momenteel te kampen met zeker zestig bosbranden verspreid over het hele land. De droge mei en juni-maanden en de aanhoudende hittegolf deze maand zorgen voor "de meest serieuze bosbrandsituatie in moderne tijden", aldus de Zweedse brandweer. Italiaanse blusvliegtuigen worden ingezet om het vuur te helpen blussen.

Het Bureau voor civiele bescherming en noodsituaties beschrijft de situatie als zeer ernstig. De ergst getroffen regio's zijn Gävleborg, Dalarna en Jämtland in het midden van het land. 

Een brandweerwagen op een bosweg waar het brandt in Karbole, Sweden.
AFP Een brandweerwagen op een bosweg waar het brandt in Karbole, Sweden.

Extreme droogte

De extreem zonnige mei en junimaanden en de aanhoudende droogte, gecombineerd met de hittegolf in een groot deel van het land, hebben voor een 'explosieve' situatie gezorgd. Hoewel er al vanaf mei een verbod geldt op barbecuen in de natuur, is het waarschijnlijk dat veel mensen dat toch genegeerd hebben. Het is volgens de autoriteiten waarschijnlijk dat veel branden door achtergelaten niet volledig uitgedoofde of weggegooide wegwerpbarbecues gestart zijn.

Italiaanse blusvliegtuigen worden ingezet om het vuur te blussen.
AFP Italiaanse blusvliegtuigen worden ingezet om het vuur te blussen.

Zweden heeft inmiddels ook om Europese steun gevraagd om te helpen met blussen. Italiaanse blusvliegtuigen worden ingezet om de branden te blussen. 

Enskogen, Zweden.
EPA Enskogen, Zweden.
Karbole bij Ljusdal in Zweden.
EPA Karbole bij Ljusdal in Zweden.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • emiel wouters

    Ik heb dat niet gedaan zulle. En ik weet ook niet wie het gedaan heeft. Da's toch erg he, Wie doet nu zoiets?

  • rik lagrou

    leger inschakelen wil (doet)men nergens terwijl deze genoeg heli hebben en toch vlieguren moeten hebben En enigen die voldoende heli's hebben om zoiets vlug te gebruiken en blussen Wie zal wereldwijd bij grote branden dit normaal vinden!