Zeker vijf doden bij aanval met granaat in Bujumbura

Het protest tegen de derde ambtstermijn van de Burundese president loopt hoog op.
AFP Het protest tegen de derde ambtstermijn van de Burundese president loopt hoog op.
Bij een aanval met een granaat in de Burundese hoofdstad Bujumbura zijn minstens vijf mensen om het leven gekomen, terwijl verschillende anderen gewond zijn geraakt. Dat zei de politie vandaag, vier dagen voor de parlementsverkiezingen in het land.

"De dodentol kan nog oplopen", aldus politiewoordvoerder Pierre Nkurikiye. "We onderzoeken wie achter de aanvallen zit", waaronder de granaatexplosie. Het Oost-Afrikaanse land is aan onrust ten prooi gevallen sinds aanhangers van de oppositie tegen de kandidatuur van Pierre Nkurunziza voor een derde presidentsmandaat begonnen te protesteren.

Maandag kwamen vier mensen om toen een granaat ontplofte in het noordelijke Ngozi. Er vielen ook 27 gewonden. Het is niet duidelijk wie achter de aanslagen zit.

Honderden manifestanten houden de protesten tegen de regering aan, in aanloop naar de parlementsverkiezingen op maandag. De oppositie oordeelt dat de poging van Nkurunziza een derde mandaat binnen te rijven, in strijd is met de grondwet. Wekenlange protesten konden echter Nkurunziza niet op andere gedachten brengen.

De EU en de Verenigde Staten vroegen de verkiezingen uit te stellen, tot de crisis is opgelost. Naast de parlementsverkiezingen op maandag zijn er ook presidentsverkiezingen op 15 juli.

Tweehonderd studenten zoeken toevlucht in Amerikaanse ambassade

Nog in Bujumbura zijn 200 studenten de Amerikaanse ambassade binnengedrongen, op zoek naar een toevluchtsoord. Het gebouw is afgesloten, mariniers hebben postgevat op het dak. Dat stelde een journalist van het Franse persagentschap AFP vast.

De studenten kampeerden sinds eind april voor de ambassade. Ze vroegen bescherming nadat ze van hun campus waren verjaagd bij het begin van de manifestaties tegen president Pierre Nkurunziza. De politie stelde hen een ultimatum: ze moesten hun kamp vanochtend verlaten. Ze drongen dan het complex van de Amerikaanse ambassade binnen, door over de muur of onder het hek te kruipen. Ze zetten zich vervolgens neer op de binnenkoer, met de armen in de lucht.

De studenten waren uit de universiteitsverblijven verjaagd uit "veiligheidsredenen", terwijl de eerste manifestaties van de oppositie tegen een derde mandaat van president Pierre Nkurunziza de Burundese hoofdstad opschudden. Volgens vele studenten willen de autoriteiten hen dwingen terug naar hun provincies van afkomst te keren, omdat ze hen ervan verdenken deel te nemen aan de protestbeweging.

Studenten klauteren over de omheining van de Amerikaanse ambassade in Bujumbura.
AFP Studenten klauteren over de omheining van de Amerikaanse ambassade in Bujumbura.

België zal resultaat verkiezingen niet erkennen

België zal het resultaat van de komende Burundese verkiezingen niet kunnen erkennen, aangezien de verkiezingen "vrij noch democratisch" zijn. Dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vandaag laten verstaan in de Kamer. Ons land toonde zich de voorbije dagen en weken al bezorgd over de situatie, maar gaat nu een stap verder. "België zal de resultaten niet kunnen erkennen", zei MR-minister Daniël Bacquelaine in naam van buitenlandminister Didier Reynders, die nog met het vorstenpaar in China zit. "Het lijkt onmogelijk dat de verkiezingen op een aanvaardbare manier georganiseerd kunnen worden."

Reynders raadt de Burundese autoriteiten aan oor te hebben voor de forse internationale druk. "Burundi heeft nood aan een president waarvan de legitimiteit buiten kijf staat. Dat zal niet het geval zijn", klonk het nog in antwoord op vragen van Wouter De Vriendt (Groen), Peter Luyckx (N-VA), Stéphane Crusnière (PS) en Aldo Carcaci (PP). "Dit electorale proces is gedoemd om te mislukken."

Eerder schortte minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo de steun aan de Burundese verkiezingen en enkele projecten al op. Een niet onbelangrijk signaal, aangezien België de belangrijkste internationale donor is van het Centraal-Afrikaanse land.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).
PHOTO_NEWS Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).