Zeker vier Belgische IS-strijders in Koerdische gevangenissen

Archieffoto van IS-strijders in Syrië.
Reuters Archieffoto van IS-strijders in Syrië.
In de Koerdische gevangenissen in het noorden van Syrië zitten zeker vier Belgische IS-strijders gevangen. Dat is vernomen van minister van Justitie Koen Geens, en wordt bevestigd door de veiligheidsdiensten. Ook het cijfer van zes strijders doet de ronde, maar bij de veiligheidsdiensten is te horen dat over twee van hen de laatste tijd niets meer vernomen is.

Daarnaast hebben de veiligheidsdiensten ook weet van zeventien Belgische IS-vrouwen in het noorden van Syrië. Het aantal kinderen wordt geraamd op een dertigtal, maar door de conflictsituatie is niet altijd duidelijk hoe groot de Belgische link van deze kinderen is. IS-kinderen jongeren dan tien jaar die kunnen aantonen dat ze Belgische verwanten hebben, mogen naar ons land terugkeren.

Van goed 150 Belgen in de regio is niet duidelijk waar ze zich bevinden: ze zitten alleszins niet in de kampen en zijn mogelijk gesneuveld. Bij de bevoegde diensten is alvast te horen dat ze niet teruggekeerd zijn richting Europa. "Zij staan internationaal geseind en kunnen niet door de mazen van het net glippen", klinkt het.

Het afgelopen weekend barstte 
de discussie rond de terugkeer van Europese IS-strijders in Syrië opnieuw los. Aanleiding was een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump, die van zijn Europese bondgenoten eiste dat Europa zo'n 800 strijders terughaalt en in eigen land berecht.

Mocht het zo zijn dat er Belgische IS-strijders terug naar ons land komen, dan zullen die door het proactief vervolgingsbeleid bij Justitie onmiddellijk naar de gevangenis worden overgebracht. Die IS-strijders zijn namelijk bij verstek veroordeeld, luidt het op het kabinet-Geens.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Lekker laten zitten daar.

 • PAUL WAUTERS

  Zij zijn vrijwillig naar ginder getrokken,laat ze ginder maar blijven,ze waren daar toch zo graag.

 • Tom De Graeve

  Terughalen vind ik geen optie. Het Belgisch gerecht kennende zijn die hier binnen 5 jaar vrij en verder geradicaliseerd in de gevangenis (voor zover dat dit nog mogelijk is in hun geval)

 • Victor Vos

  Zij gaan een groot gevaar voor onze samenleving worden, en om dit te voorkomen, moeten ze ginder berecht worden. Geen genade met dat soort.

 • Ludovic De Beuckeleer

  die Syriëstrijders hebben hier niets meer te zoeken , evenals de vrouwen die naar daar zijn getrokken , ze spuwen op onze samenleving en verwerpen alle gezag . laat ze door de mensen in Syrië berechten , daar hebben ze ook de misdaden begaan.