Zeker twee doden en 100 gewonden bij explosies in Diyarbakir

EPA
Bij twee explosies tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de belangrijkste Koerdische partij, de Democratische Partij van het Volk (HDP), in Dyarbakir in het zuidoosten van Turkije, zijn vandaag twee mensen omgekomen. Meer dan tweehonderd aanwezigen raakten gewond, elf verkeren in kritieke toestand. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt, aldus de zender CNN-Türk. Zondag zijn er in Turkije parlementsverkiezingen. HDP wil proberen om voor het eerst een zetel te veroveren in het parlement, maar moet daarvoor wel de kiesdrempel van 10 procent halen.

De gewonden zijn geraakt door granaatscherven, zo blijkt nu. Eén van de doden is een jongen van zestien jaar. De tweede ontploffing kwam enkele minuten na de eerste. De politie voert nog een onderzoek naar de precieze omstandigheden van de explosies, maar het gaat nagenoeg zeker om een aanslag. Energieminister Taner Yildiz sloot uit dat het om een ongeluk ging in een elektriciteitsdistributie-eenheid in Dyabarkir.

Op de partijemeeting van vanavond in Dyarbakir waren naar verluidt tienduizenden mensen aanwezig. Velen waren in bomen en op palen gekropen, om beter te kunnen zien. Na de explosies ontstond er chaos. Er braken ook gevechten uit tussen aanhangers van de HDP en de politie. Demonstranten gooiden stenen naar de ordetroepen die antwoordden met traangas en het waterkanon.

Niet toegeven aan provocatie
Voorman Selahattin Demirtas van de HDP riep op tot kalmte en vroeg aanhangers van de partij naar huis te gaan en de verkiezingen van zondag af te wachten. Een ontploffing was slechts 30 meter verwijderd van partijleider Selahattin Demirtas. "We zullen alleen maar winnen met vrede. We mogen niet toegeven aan deze provocatie", zei hij. De Turkse premier Davutoglu en president Erdogan spraken van een "provocatie" om de verkiezingen te destabiliseren.

De HDP is vaker het doelwit geweest in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van zondag. Eerder deze week werd al een campagnewagen van HDP aangevallen, waarbij de bestuurder omkwam. Vorige maand waren er bomaanslagen op twee partijlokalen, met verschillende gewonden.

Diyarbakir is een stad die voornamelijk wordt bewoond door Koerden. Koerden vormen bijna 20 procent van de 75 miljoen Turken.

AFP
EPA