Zeker tien doden bij dubbele aanslag in Nairobi

Een politieagent bewaakt een markt in de hoofdstad na de dubbele aanslag.
REUTERS Een politieagent bewaakt een markt in de hoofdstad na de dubbele aanslag.
Op een markt in de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft een dubbele explosie zeker tien doden gemaakt. Minstens zeventig anderen raakten gewond. Dat meldt de BBC op basis van officiële bronnen. Eerder werd gewag gemaakt van vier doden. Volgens Benson Kibue, woordvoerder van de politie van Nairobi zijn de ontploffingen veroorzaakt door artisanale bommen. "De bommen zijn tegelijkertijd tot ontploffing gebracht", zei Kibue. Hij voegde eraan toe dat twee verdachten zijn opgepakt.

Volgens het Keniaanse centrum voor het beheer van rampen (NDOC) deden de ontploffingen zich voor in een markt in de wijk Gikomba. De eerste ontploffing gebeurde in een minibus, de tweede in een winkel. Beelden van de markt tonen hoe kledij in de telefoondraden boven de markt hangt.

Het is al enkele weken zeer onrustig in Kenia. Bij verschillende aanslagen waren vooral bussen geviseerd. De verantwoordelijkheid voor die aanslagen wordt gelegd bij de Somalische islamisten van al-Shabaab.

Verschillende westerse landen hebben het veiligheidsniveau voor Kenia aangepast vanwege de "terroristische dreiging".

Twee van de belangrijkste Britse touroperators zijn gisteren begonnen met de evacuatie van hun 400 klanten aan de Keniaanse kust. Tot 31 oktober hebben ze ook alle vluchten naar Mombasa geschrapt. Behalve Groot-Brittannië hebben ook Frankrijk en de Verenigde Staten het veiligheidsniveau voor Kenia aangepast vanwege de "terroristische dreiging". Volgens correspondenten ter plaatse laten vele Kenianen ook hun ongenoegen blijken over de groeiende onveiligheid.