Zeker elf doden door aardbeving van 5,9 op Haïti

Archiefbeeld aardbeving Haïti 2010.
AFP Archiefbeeld aardbeving Haïti 2010.
Vannacht is Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter. Er zijn minstens elf mensen om het leven gekomen. Dat meldt regeringswoordvoerder Jackson Alexis. Een crisiscel werd opgestart. De slachtoffers raakten bedolven onder het puin toen de gebouwen instortten waar ze inzaten. De president roept de bevolking op om kalm te blijven. 

De burgerbeschermingsdienst meldde dat mensen gewond zijn geraakt en dat de beving paniek veroorzaakte in verschillende steden. De president van Haïti, Jovenel Moise, riep de mensen op Twitter op om kalm te blijven.

Het nieuwsmedium Loop Haïti meldt dat in het noordelijke havenplaatsje Port-de-Paix drie doden zijn gevallen, nadat hun huis instortte. Volgens Le Nouvelliste stortte in het dorp Gros Morne een zaal in. Daarbij kwam een persoon om het leven, meldt de lokale krant. Daarnaast zouden gevangenen zijn vrijgelaten, nadat het politiecomplex waar ze inzaten beschadigd raakte.

Sommige gebouwen zijn ingestort, zoals de gevel van de katholieke kerk in Plaisance du Nord.

De aardbeving had een kracht van 5,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich op zo'n twintig kilometer ten noordwesten van Port-de-Paix.

USGS

Aardbeving 2010

Het straatarme Haïti werd in 2010 door een aardbeving van 7 op de schaal van Richter getroffen. Daarbij kwamen meer dan 220.000 mensen om het leven. Nog altijd is de schade van toen niet helemaal hersteld: een deel van de bevolking woont nog altijd in tijdelijke onderkomens. De economische en politieke toestand is gespannen. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Brouckaert

  En nu maar weer geld inzamelen die de mensen daar nooit zullen zien.

 • Eddy Van der Vliet

  Het is weeral de vraag hoeveel % van de giften uiteindelijk bij de slachtoffers geraakt, hetzij in materiaal of voedsel of financieel?????

 • Tony Vandermaelen

  En B-Fast er als de kippen bij. Zonnecremes niet vergeten.

 • rudolf jacobs

  Ik denk niet dat ze nog ettelijke miljoenen naar daar zullen sturen na al die corrupte zaakjes van de laatste keer je gaat er ook niet veel gratis hulpverleners meer zien geloof me vrij