Zeker dertig lichamen toestel AirAsia geborgen

EPA
Een Indonesisch legerschip heeft op de bodem van de zee een object waargenomen dat mogelijk de staart is van het gecrashte toestel van AirAsia. Dat meldde de kapitein van het schip. Bij de zoektocht zijn ondertussen al 30 lichamen uit zee opgehaald. Vier daarvan werden al geïdentificeerd. De zoektocht wordt vandaag vervolgd met nieuwe internationale hulp.

Het Indonesische reddingsteam, dat behept is met het traceren van het neergestorte toestel van AirAsia, heeft dertig lichamen in zee gevonden. Vijf lijken werden aangetroffen in hun stoelen, met hun gordels om.

"We zijn er mogelijk in geslaagd de staart van het vliegtuig te detecteren met een side scan sonar", zegt kolonel Yayan Sofyan op Metro TV. Hij verklaarde dat op een diepte van 29 meter een object werd gevonden dat lijkt op de staart van een vliegtuig.

De zoektocht naar het wrak van het ramptoestel van AirAsia is vanochtend vervolgd met nieuwe internationale hulp. Een Frans team gaat onder water zoeken met een akoestisch detectieapparaat. Daarmee moeten de zwarte dozen van de Airbus, die zondag neerstortte, worden gevonden. De zoektocht concentreert zich op een plek waar op sonarbeelden een grote donkere vlek te zien is op 30 tot 50 meter diepte.

Zwarte dozen

Slecht weer in het noorden van de Javazee bij Borneo speelt de zoektocht naar het toestel al dagen parten. Het verdween van de radar toen het op weg was van het Indonesische Surabaya naar Singapore. Duikers konden daardoor niet aan het werk. De zoektocht concentreert zich op een plek waar op sonarbeelden een grote donkere vlek te zien is op 30 tot 50 meter diepte.

In totaal zoeken achttien vaartuigen onafgebroken naar het toestel. Ook worden vliegtuigen ingezet om vanuit de lucht naar het wrak te speuren.

Slecht weer

Woensdag konden duikers ook al het water niet in vanwege het slechte weer. Hoe langer de zoektocht duurt, hoe meer de lichamen ontbinden en hoe verder de wrakstukken zich verspreiden. In totaal zijn er al 30 lichamen bovengehaald. Vier daarvan werden al geïdentificeerd.

Het vliegtuig van Air Asia, vlucht 8501, met 162 mensen aan boord verdween zondag van de radar. Dinsdag werden voor het eerst brokstukken en lichamen gesignaleerd. Het is nog altijd onduidelijk wat de oorzaak van het ongeluk is. Mogelijk moet de crash ook aan slecht weer worden toegeschreven.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels