Zeker 6 doden en 170 gewonden door tyfoon Jebi in Japan: windsnelheden tot 220 km/u en metershoge golven

Hoge golven door tyfoon Jebi in Aki, in het westen van Japan. Jebi is een van de zwaarste stormen dit seizoen.
REUTERS Hoge golven door tyfoon Jebi in Aki, in het westen van Japan. Jebi is een van de zwaarste stormen dit seizoen.
In Japan is de erg krachtige tyfoon Jebi aan land gegaan aan de westkust. De tyfoon is iets na twaalf uur 's middags lokale tijd (5.00 uur vannacht Belgische tijd) aan land gekomen op het schiereiland Shikoku. De storm heeft het openbare leven in een groot deel van het land helemaal platgelegd. Er vielen voorlopig zes doden en 170 gewonden.

Er viel één dodelijk slachtoffer toen een pakhuis in de provincie Shiga instortte. Enkele anderen kwamen om het leven nadat ze door de stevige rukwinden ten val kwamen. Zo viel een bejaarde man van de tweede verdieping van een appartementsgebouw in de stad Sakai en viel een bejaarde ook in Toyonake van een appartement door de sterke rukwinden.

Jebi is de krachtigste storm in 25 jaar tijd en raasde vanochtend al over de miljoenenstad Kobe. Verwacht wordt dat de tyfoon verder trekt richting de dichtbevolkte regio's Nara en Osaka. Osaka is de tweede stad van Japan. Ook Kyoto zal getroffen worden. Meer dan een miljoen mensen zijn opgeroepen hun huizen te verlaten, ongeveer 2,3 miljoen gezinnen zitten zonder stroom. Het openbare leven is in de getroffen regio's zo goed als stilgevallen. 

De overheid heeft 1,2 miljoen mensen aanbevolen een schuiloord te zoeken, terwijl 16.000 (niet dwingend) zijn opgeroepen hetzelfde te doen.

De storm zou de hoofdstad Tokio woensdagavond (plaatselijke tijd) bereiken.

Sterke wind en hoge golven

De tyfoon brengt aanhoudende windsnelheden van 162 kilometer per uur met zich mee, met windstoten tot 220 kilometer per uur, aldus het Japanse meteorologische agentschap (JMA). Daarnaast gaat de storm gepaard met hevige regenval. 

Het JMA waarschuwt de bevolking voor stortvloeden in grote delen van het land. Op de kust van Shikoku en de regio Kansai (ook wel Kinki), ten oosten van het eiland, kan Jebi golven tot wel twaalf meter hoog veroorzaken. De Japanse premier Shinzo Abe heeft een crisisoverleg samengeroepen.

De hevige wind gaat ook aan de haal met boten.
REUTERS De hevige wind gaat ook aan de haal met boten.

Tanker op drift

Bijna achthonderd vluchten vanuit en naar Japan zijn geannuleerd en veel treinen rijden niet. Een vliegveld op een kunstmatig eiland bij de provincie Osaka kwam onder water te staan. Op beelden is te zien hoe vrachtwagens omver zijn geblazen, schepen op drift zijn geslagen, kranen omver waaien en daken en gevels instorten. Wie zich nog op straat waagt, wordt omver geblazen.

Japan is dit jaar al door meerdere zware tyfoons geteisterd, het gaat nu om de 21ste tropische cycloon die het land dit seizoen treft. Vooral het westen kreeg het al erg hard te verduren. In juli kwamen bij overstromingen en aardverschuivingen nog 226 mensen om, 10 mensen zijn nog vermist. De ramp werd meteen gevolgd door een intense hittegolf, die aan nog eens 130 mensen het leven kostte.

Op beelden op internet zijn vrachtwagens te zien die werden omgeblazen.
AFP Op beelden op internet zijn vrachtwagens te zien die werden omgeblazen.
AP
EPA
De Japanse autoriteiten waarschuwen voor onder meer hevige windvlagen, grote hoeveelheden regen, hoge golven en modderstromen.
AccuWeather Twitter De Japanse autoriteiten waarschuwen voor onder meer hevige windvlagen, grote hoeveelheden regen, hoge golven en modderstromen.
REUTERS
Ook in Tokio begint het intussen hevig te waaien.
EPA Ook in Tokio begint het intussen hevig te waaien.
EPA5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Apatride

  T'is wat anders dan onze "code oranje" omdat er een onweer misschien een boom zal omblazen.

 • fons wielandt

  alle fijn stof weg !!!

 • jeannine avonds

  Japan heeft de ene miserie na de andere tegenwoordig, het lijkt dat ze in een gevaarlijke zone liggen qua natuurrampen.

 • Guy Boodts

  Valt allemaal nog mee aan de beelden te zien.

 • Jan Wuyts

  Ooit in Schotland in stormweer gezeten : 168km/u gemeten die dag, kreeg de deur van de auto nauwelijks open. En bij het uitstappen bijna weggeblazen door een straffe windstoot, kon in de wind gaan "liggen". Als je die mensen ziet, is het amper een stevige zeebries... klopt dit wel?? Ook vreemd dat het water waar de bootjes liggen bijna spiegelglad is terwijl aan de zeekant een watermuur oprijst? Bizarre fotoreeks...