Zeker 50 doden en 72 gewonden bij zelfmoordaanslag in Kabul

Een gewonde wordt afgevoerd na de aanslag.
EPA Een gewonde wordt afgevoerd na de aanslag.
Bij een zelfmoordaanslag tegen een religieuze bijeenkomst in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 50 doden gevallen. Er zijn ook minstens 72 gewonden waarvan zeker 24 in levensgevaar zijn. Dat nieuws is bevestigd door de woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Wahidullah Majroh. Het gaat om een van de dodelijkste aanslagen dit jaar in de Afghaanse hoofdstad. Volgens de VN-missie in Afghanistan (UNAMA) zijn er verschillende burgerslachtoffers te betreuren. 

De explosie vond plaats in de Uranus-trouwhal waar oelama’s (islamitische geleerden) samenkwamen om de geboorte van de profeet te vieren. De minister van Defensie bevestigde de informatie en verklaarde verder nog dat de “oelama’s vanuit het hele land waren gekomen en dat er ook publiek deelnam aan de ceremonie” in de feestzaal. Volgens ooggetuigen waren zeker 1.000 mensen aanwezig in de zaal toen de explosie plaatsvond. Dat zeiden ze aan de lokale televisiezender ToloNews.

Jongeren

 “Er was een voordracht van de Koran aan de gang toen de bom ontplofte”, verklaarde Mohammad Hanif, een student van religieuze lectuur, aan AFP. “Er was chaos, vele mensen schreeuwden en we droegen de gewonden naar de ambulances.” Hij voegde er nog aan toe dat veel dodelijke slachtoffers jongeren zijn.

Vandaag is het een feestdag in Afghanistan. In de ochtend had president Ashraf Ghani in een toespraak in het presidentieel paleis nog opgeroepen tot vrede.

Aanslagplegers nog onbekend

Er is nog niet bekend wie achter de aanslag zit, maar nu al wordt gewezen naar de taliban en Islamitische Staat. Beide groeperingen plegen geregeld aanslagen in het land. Vorige week blies een zelfmoordterrorist zich nog op tijdens een demonstratie in het centrum van Kabul. Er vielen zeker zes doden.

Zabihullah Mujahid, een woordvoerder van de taliban, heeft via de berichtenapp WhatsApp “deze aanval op een bijeenkomst van religieuze geleerden en burgers” sterk veroordeeld.

Het is een van de zwaarste aanslagen in Kabul sinds de dubbele bomaanslag begin september op een worstelclub, waarbij minstens 26 mensen omkwamen. Die aanval werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS). De dodelijkste dit jaar vond eind januari plaats. De taliban lieten toen een ambulance opblazen in een van de drukste delen in het centrum van de stad. Er vielen 103 doden en 235 gewonden.

De wegen rond de plaats van de aanslag werden geblokkeerd.
AP De wegen rond de plaats van de aanslag werden geblokkeerd.
Veiligheidstroepen inspecteren de plaats waar de plaats waar de aanslag plaatsvond.
AP Veiligheidstroepen inspecteren de plaats waar de plaats waar de aanslag plaatsvond.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.