Zeker 25 doden bij explosie in kerk in Egypte: "Terrorisme treft Egypte opnieuw, nu op Palmzondag"

Twitter
In de stad Tanta in het noorden van Egypte heeft zich omstreeks 10.00 uur een ontploffing voorgedaan tijdens een viering in de kerk Mar Girgis in Tanta, een stad aan de Nijldelta. Het aantal doden steeg tot 25 volgens de staatstelevisie. 59 mensen raakten gewond, vernam de tv-zender van het ministerie van Gezondheid. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat, zo meldt het agentschap Amaq, dat banden heeft met de terreurorganisatie.

De staatsnieuwssite 'Al-Ahram' haalde ooggetuigen aan volgens wie een kamikaze zichzelf had opgeblazen.

Op deze christelijke feestdag was er tijdens de mis veel volk in de kerk. De kerk is volgens de staats-tv het grootste christelijke gebedshuis in de regio. "Het terrorisme treft Egypte opnieuw, dit keer op Palmzondag", zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ahmed Abu Zeid, op Twitter.

Ongeveer 10 procent van de meer dan 90 miljoen inwoners van Egypte zijn christenen. Ze leven grotendeels in vrede met de moslimmeerderheid, hoewel er af en toe spanningen zijn.

Bij een bomaanslag op een kerk in december 2016 in Egypte werden 30 mensen gedood. Die aanslag werd door de terreurmilitie IS opgeëist.