Zeker 24 Vietnamese families op zoek naar vermiste kinderen, Belgen nemen deel aan Brits onderzoek

De ouders van Pham Thi Tra My treuren om hun vermiste zoon.
EPA De ouders van Pham Thi Tra My treuren om hun vermiste zoon.
Zeker 24 Vietnamese families zijn bang dat hun kinderen onder de 39 slachtoffers zijn die aangetroffen werden in een koelcontainer in het Britse graafschap Essex. Dat melden Vietnamese publieke media. Ons land stuurt nog deze week speurders naar Groot-Brittannië om mee te werken aan het onderzoek. Dat bevestigt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket, op Radio 1.

Aanvankelijk werd gemeld dat de slachtoffers in de koelcontainer Chinezen zouden zijn, maar intussen lijkt het er steeds meer op dat heel wat van de doden Vietnamezen zijn. Volgens de lokale krant VnExpress zijn zeker 24 Vietnamese families op zoek zijn naar hun kinderen. Tien zijn vermist in Ha Tinh en veertien in Nghe An, twee centrale provincies van het land in het zuidoosten van Azië.

Nghe An is een van de armste regio’s van het land en een draaischijf van mensenhandel. Zaterdag kondigde premier Nguyen Xuan Phuc een onderzoek aan naar mensenhandel.

Een familielid steekt een kaars aan bij een foto van Bui Thi Nhung. De jonge Vietnamese is mogelijk een van de 39 doden die in de koelcontainer dood werden gevonden.
AFP Een familielid steekt een kaars aan bij een foto van Bui Thi Nhung. De jonge Vietnamese is mogelijk een van de 39 doden die in de koelcontainer dood werden gevonden.

Identificatie

Officieel is nog geen enkel lichaam geïdentificeerd, maar mogelijk is de 26-jarige Pham Thi Tra My een van de slachtoffers. De jonge vrouw stuurde drie uur voor de lugubere vondst van de lichamen in Essex een sms’je naar haar ouders, waarin ze schreef dat ze aan het sterven was. Sindsdien liet de Vietnamese niets meer van zich horen en was ze ook niet meer actief op haar smartphone. 

In een interview vertelt de vader van de twintiger hoe hij en zijn vrouw de gevaarlijke trip uit het hoofd van hun dochter probeerden te praten. Maar Pham Thi Tra My was vastberaden om naar Europa te reizen. “We probeerden haar om te praten, omdat het een gevaarlijke reis zou worden voor zo’n jonge vrouw. Maar ze zei dat de familie door hoge schulden in moeilijkheden zou blijven als ze niet zou gaan. Ze nam een risico en besliste te vertrekken. Wij moesten goedkeuring geven.”

“Veilige route”

Volgens vader Pham Van Thin zeiden de mensensmokkelaars dat de oversteek naar Europa via “een veilige route” zou gebeuren. En dat de mensen per vliegtuig of auto zouden vervoerd worden. “Als we hadden geweten dat het op deze manier zou gebeuren, hadden we haar nooit laten gaan”, aldus de vader van Pham Thi Tra My aan CNN.

LEES OOK. Ook deze Vietnamese families vrezen het ergste

Dit weekend heeft de politie in Vietnam DNA afgenomen van familieleden van vermiste Vietnamezen. Het Verenigd Koninkrijk heeft intussen documenten met informatie over vier slachtoffers die in de koelcontainer omkwamen, opgestuurd naar Vietnam, zo meldt de Vietnamese overheid.

Belgische speurders

Belgische speurders zullen eerstdaags naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken om daar hun Britse collega’s bij te staan in het onderzoek naar de 39 mensen die dood werden aangetroffen in een vrachtwagen in Essex. Bedoeling is om de verzamelde bewijzen en aanwijzingen naast elkaar te leggen om de respectievelijke onderzoeken vooruit te helpen, aldus Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. 

“Vandaag of in de loop van de week zullen twee of drie speurders van de federale gerechtelijke politie naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken”, zegt de parketwoordvoerder. “Op die manier kunnen geprivilegieerde contacten hebben met hun Britse collega’s en de verzamelde bewijzen en aanwijzingen uitwisselen.”

De speurders zouden intussen een duidelijk zicht hebben op de route die de koelcontainer waarin de slachtoffers gevonden werden, heeft afgelegd maar het federaal parket geeft daarover nog geen informatie vrij. Waar de slachtoffers in de koelcontainer zouden geklommen zijn, blijft wel nog een vraag.

Volgens de krant Irish Times willen de speurders ook de chauffeur spreken die zaterdag in Dublin gearresteerd werd en de koelwagen naar Zeebrugge zou hebben gebracht. 

Zeebrugge

De vrachtwagen waarin de 39 doden zijn gevonden, was vanuit Zeebrugge in ons land naar Engeland vertrokken. Zaterdag is in Dublin de trucker opgepakt die de koelwagen naar Zeebrugge bracht. Het gaat om een 23-jarige Noord-Ier. De 25-jarige bestuurder die de truck van Purfeet naar Essex reed, waar de lijken werden ontdekt, wordt vandaag voorgeleid bij de rechter. 

Het is vooralsnog onduidelijk waar de Aziatische slachtoffers zijn ingestapt, en of beide vrachtwagenchauffeurs op de hoogte waren van de aanwezigheid van de verstekelingen in de koelcontainer. 

REUTERS6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Penny Van den Bulcke

  Wauw... Een gsm hebben is geen luxe. Het is de enige vorm van communicatie die ze met het thuisfront hebben, hoe is dat een luxe? Stel je eens in hun plaats, geen toekomst of vooruitzichten in je eigen land maar je hoort van alle kanten dat het westen de plek is om wat centjes te verdienen zodat je ouders niet op het straat belanden en je zelf ook een menselijke toekomst hebt. Denk je dat die mensen voor hun plezier in die containers kruipen? Empathie in België is ver zoek...

 • adrian Kowalczykiewicz

  Waarom zetten ze de koeling aan?... om de (lichaams)warmtescanners in de haven te ontwijken... waarom anders?

 • Jef Pauwels

  Deze ouders wisten van de mensensmokkel en zijn bij deze dus medeplichtig.

 • Elke De Vos

  Toch echt straf; de chauffeur wordt al zo lang verdacht van moord maar nogmaals wordt er bijvermeld dat men niet weet of de chauffeur wel weet had van de verstekelingen in de oplegger. Dat is goed om iemand voor het leven een stempel te drukken.

 • WILLY ZACHEL

  Vluchtelingen met GSM’s die tussen door sms’s sturen naar huis lijkt mij toch een absurde luxe ? Wat komen die hier nu eigenlijk doen denken die nu écht dat het geld hiervoor straat ligt om op te rapen ? Vietnam is een land in volle expansie met tal van mogelijkheden