Zeker 235 doden bij aanslag op moskee in Egypte

EPA
Tientallen extremisten hebben vandaag een bloedbad aangericht in een moskee in het Egyptische Bir-al-Abed in de Sinaï. Volgens een nieuwe balans van de staatstelevisie zijn minstens 235 mensen omgekomen. Tot nu toe heeft niemand zich verantwoordelijk gesteld.

Getuigen spraken volgens Reuters over ongeveer veertig aanvallers die met jeeps naar de moskee waren gereden. Vervolgens lieten ze volgens de veiligheidsdiensten verscheidene bommen ontploffen bij het gebedshuis en openden vervolgens het vuur op gelovigen die net naar buiten kwamen na het vrijdaggebed. Staatsmedia toonden beelden van bebloede slachtoffers en lichamen die waren bedekt met dekens. "Ze schoten op mensen die de moskee verlieten", zei een inwoner tegen Reuters. "Ze vuurden ook op de ambulances."

Soefisme

De moskee zou ook worden bezocht door aanhangers van het soefisme, een mystieke traditie binnen de islam. Jihadistische groeperingen Islamitische Staat zien soefi's als ketters. Het soefisme ontwikkelde zich uit de islam zelf op grond van koranteksten, maar vertoont ook invloeden uit de hellenistische wereld, het hoogtepunt van de Oudgriekse beschaving.

De Sinaï, een gebied in het noorden van het land dat grenst aan Israël en de Gazastrook, is al jaren erg onrustig. Sinds oud-president en moslimbroeder Mohamed Morsi moest opstappen, is het islamitische geweld in de regio opgeflakkerd. Bij verschillende aanslagen op moskeeën en overheidsgebouwen kwamen al tientallen mensen om het leven. Veiligheidstroepen zijn vaak het doelwit van de aanslagen, maar ook christelijke kerken en pelgrims worden de afgelopen tijd getroffen. Meestal eist terreurbeweging Islamitische Staat ze op. Vooralsnog heeft nog niemand de verantwoordelijkheid voor het bloedbad opgeëist. President Abdel Fattah al Sisi belegde direct na de aanslag een crisisbijeenkomst. Egypte heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

President: "Fors antwoord"

De Egyptische strijdkrachten hebben luchtaanvallen uitgevoerd na de bloedige aanval op de moskee. Zij bestookten volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten doelen in bergachtige gebieden rond Bir al-Abed op de Sinaï.

De Egyptische president Sisi kondigde in de nasleep van de "laffe aanval'' op de Sinaï aan hard op te zullen optreden tegen alle betrokkenen. "De strijdkrachten en de politie zullen onze martelaren wreken en de veiligheid en stabiliteit herstellen'', beloofde de Egyptische leider in een toespraak.

EPA
EPA
BBC
De Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi reageerde vandaag fel op de aanslag.
belga De Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi reageerde vandaag fel op de aanslag.45 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Safae Elaou

  Verschrikkelijk heel veel sterkte aan de familie van de getroffenen. Lafaards zijn ziek in hun hoofd niks met islam te maken iemands Ziel wegnemen schaam jullie!!

 • pierre van damme

  wat een rotte wereld, heel veel sterkte aan de familie van de getroffenen

 • lut vanhyfte

  Soefie's, soennie's, shii's, alawieten... Allen volgers van 'n wreedzame godsdienst die de dawa, bekeren van ongelovigen propageren... Je zou je voor minder rap je kar keren, ze kunnen 't zelfs niet nalaten elkaar te decimeren...

 • Eddy DESMET

  Hoelang zal die nachtmerrie van IS nog voortduren ? Het moet een prioriteit op wereldniveau zijn en blijven om met dat ongedierte eindelijk komaf te maken.

 • Dirk Verhelst

  Lafaards