Zeker 22 doden door dubbele zelfmoordaanslag in Mogadishu

EPA
Mogadishu, hoofdstad van Somalië, is vandaag opgeschrikt door een dubbele zelfmoordaanslag van de jihadistische terreurorganisatie al-Shabaab. Daarbij kwamen al zeker 22 mensen om het leven en raakten 20 slachtoffers gewond.

 De daders lieten hun met explosieven geladen voertuigen vanmorgen in de hoofdstad Mogadishu in de omgeving van het presidentieel paleis ontploffen. Onder de slachtoffers waren ook veiligheidsmensen en een Brits-Somalische journalist. De twee opeenvolgende explosies waren in heel de stad te horen.

De islamistische terreurorganisatie al-Shabaab had in een radioboodschap de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Doel van de aanslagen waren de check-points aan het presidentieel paleis, klonk het. Een functionaris van de Somalische geheime dienst Nisa verklaarde intussen echter dat de daders het nieuwe nationaal theater viseerden. De soennitische fundamentalisten plegen steeds weer zware aanslagen in Mogadishu. Ze willen in het arme land in de Hoorn van Afrika de macht veroveren.

AFP

Een rond de 20.000 manschappen tellende internationale vredesmacht en de Somalische strijdkrachten proberen de jihadisten terug te dringen. Bovendien heeft het Amerikaans leger dit jaar al tientallen luchtaanvallen uitgevoerd tegen al-Shabaab en naar eigen zeggen honderden strijders gedood.


Al-Shabaab is een islamitische terreurorganisatie die voornamelijk actief is in Somalië en in 2004 werd opgericht. Ze willen een islamitische staat oprichten in Somalië waarbij de sharia wordt ingevoerd. Ze hebben dan ook banden met IS en Al Qaida, al zijn die niet sterk. 

AFP
AFP
REUTERS
AFPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.