Zeker 20 doden en 81 gewonden bij dubbele zelfmoordaanslag aan katholieke kerk op Filipijnen, IS eist aanval op

De kathedraal waar de explosies plaatsvonden in Jolo.
AFP De kathedraal waar de explosies plaatsvonden in Jolo.
Bij twee bomaanslagen voor een katholieke kerk zijn in het zuiden van de Filipijnen minstens 20 mensen om het leven gekomen. Ook zijn er zeker 81 gewonden gevallen. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de dubbele aanslag opgeëist. Dat zegt het Amerikaanse gespecialiseerde instituut SITE, dat islamistische en extremistische groepen opvolgt.
De kathedraal waar de explosies plaatsvonden.
AFP De kathedraal waar de explosies plaatsvonden.

De eerste ontploffing vond plaats tijdens de mis, in de kathedraal van Jolo, 1.000 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manila. De tweede explosie gebeurde op het parkeerterrein aan de kathedraal, toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen na de eerste ontploffing. 

Gewonden worden behandeld in een ziekenhuis in Jolo.
AP Gewonden worden behandeld in een ziekenhuis in Jolo.

De aanval gebeurde twee dagen nadat de verkiezingscommissie aankondigde dat de oprichting van een nieuwe autonome moslimregio in de zuidelijke regio Mindanao werd geratificeerd tijdens een volksbevraging die plaatsvond op 21 januari.

De oprichting van de Bangsamoro Autonomous Region was een van de belangrijkste voorwaarden voor het afsluiten van een vredesakkoord in 2014 tussen de Filipijnse overheid en de Moro Islamic Liberation Front (MILF). Die groepering vocht sinds de jaren 70 voor een aparte islamitische staat in Mindanao.

Twee zelfmoordterroristen

IS eiste de aanslag aan een kathedraal in Jolo op in een persbericht. Daarin preciseerde de organisatie dat twee zelfmoordterroristen de aanslagen uitvoerden. Eentje blies zichzelf op in de kathedraal, de andere op de parking ernaast

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De straat met rechts de kathedraal waar de explosies plaatsvonden.
AFP De straat met rechts de kathedraal waar de explosies plaatsvonden.
Filipijnse regeringstroepen in Jolo na de volksbevraging op 21 januari over de oprichting van een nieuwe autonome moslimregio in de zuidelijke regio Mindanao.
EPA Filipijnse regeringstroepen in Jolo na de volksbevraging op 21 januari over de oprichting van een nieuwe autonome moslimregio in de zuidelijke regio Mindanao.



Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.