Zeker 20 Afghaanse politieagenten gedood bij zelfmoordaanval

EPA
Zeker twintig Afghaanse politieagenten zijn gedood bij een aanval van zelfmoordterroristen van de taliban in Puli Alam in de provincie Logar ten zuiden van de hoofdstad Kaboel. Dat deelden de lokale autoriteiten mee. De aanval, daags na de lancering van een offensief van de Afghaanse strijdkrachten tegen de talibanstellingen in het zuiden van het land, is één van de meest moorddadige sinds het vertrek van de NAVO-troepen eind december.

"Vier zelfmoordterroristen vielen het hoofdkwartier van de politie aan. Eén van hen liet zijn explosieve lading ontploffen aan de ingang, twee anderen werden door agenten doodgeschoten. De vierde slaagde erin zijn lading te laten exploderen in de eetzaal", zei Din Mohammad Darweish, woordvoerder van de gouverneur van Logar. Het hoofd van de politie van Logar, Abdul Hakim Ishaqzai, bevestigde het aantal slachtoffers. De taliban hebben de verantwoordleijkheid via Twitter opgeëist.

De aanval gebeurde daags nadat de Afghaanse veiligheidstroepen in verschillende districten van de regio een preventieve operatie waren gestart met de bedoeling de taliban te verzwakken voor het begin van het "gevechtsseizoen", het eerste zonder de massale hulp van de NAVO.

De aanval, die gericht was tegen het politiehoofdkwartier van Logar op een uurtje rijden van Kaboel, volgde daags na een hinderlaag van de taliban in de provincie Kandahar waarbij zes agenten werden gedood. De aanvallen tonen aan dat de opstandelingen actief blijven, zelfs in de winter, een eerder kalmere periode, en enkele weken na het vertrek van de NAVO-troepen.

De uitzonderlijk milde winter laat vrezen dat de taliban, waarvan een deel tijdens de winter terugplooit naar buurland Pakistan, veel vroeger naar het front terugkeren dan voorzien.