Zeker 19 doden bij 'veldslag' tussen politie en rebellen in Tsjetsjenië

Bij een vuurgevecht in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny zij zeker negentien mensen om het leven gekomen, zo hebben regeringsambtenaren gezegd. Volgens het Russische Anti-Terreur Comité zijn er zeker tien politiemensen gedood en 28 gewond. Er zijn ook tien lijken van gewapende lieden gevonden, terwijl de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov van negen gewaagde.

De Russische president Vladimir Poetin gewaagde van een "nieuwe terroristische raid" en heeft er vertrouwen in dat de Tsjetsjeense veiligheidstroepen "de militanten zullen verslaan". Hij veroordeelde het Westen door eraan te herinneren dat het tijdens de oorlogen in Tsjetsjenië separatistische leiders "op het hoogste niveau" had ontvangen.

De aanval begon bij het gebouw van een uitgeverij. Verschillende gemaskerde mannen probeerden het gebouw vanop straat binnen te dringen. Volgens de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov, hield een groep andere rebellen ook een school bezet. Rond en in het gebouw van de uitgeverij ontstond een hevig vuurgevecht tussen politie en terroristen. De rebellen zouden in drie auto's aangekomen zijn. Het is niet duidelijk of de rebellen het pershuis en de school ook als daadwerkelijk doelwit hadden, of dat ze verplicht waren om er zich te verschansen. 

Op amateurbeelden op YouTube is te zien hoe met zwaar geschut richting het gebouw geschoten wordt. De uitgeverij is bijna volledig in vlammen opgegaan. Over de terreuractie in de school is op dit moment erg weinig informatie. Volgens Kadyrov waren de ordetroepen bezig de aanvallers te liquideren. Of er op zich op dit moment nog terroristen verschansen in Grozny, is onduidelijk.

President Kadyrov liet op Instagram wel weten dat geen enkele rebel "levend" die gebouwen zou verlaten.

De islamistische beweging Emiraat van de Kaukasus heeft op het internet de aanval opgeëist. Die separatistische beweging zegt te handelen naar de bevelen van haar nieuwe leider, sjeik Ali Aboe Moehammad.