Zeker 15 doden bij nieuw geweld in Centraal-Afrikaanse Republiek

REUTERS
Bij de schermutselingen tussen christenen en moslims die vorige week uitgebroken zijn in Bambari, in het centrum van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), zijn al minstens 15 doden en 20 gewonden gevallen. Dat blijkt uit een nieuwe, voorlopige balans van de plaatselijke gendarmerie.

"Zondag rond 19 uur is geschoten met automatische wapens in wijken die niet door moslims bevolkt worden", aldus een anonieme bron bij de gendarmerie. "Duizenden inwoners zijn op de vlucht geslagen". Volgens die bron werd er geschoten door jonge moslims en vroegere Séléka-rebellen, en viseerden ze "stellingen in handen van de anti-balakamilities". De leden van die milities zijn vooral christenen.

De blauwhelmen van de VN-missie Minusca en de Centraal-Afrikaanse veiligheidsdiensten vuurden waarschuwingsschoten af om de twee kampen te scheiden, aldus nog de bron bij de gendarmerie. Minusca was niet bereikbaar om dat te bevestigen.

"Bambari is in drie gesplitst: een deel gecontroleerd door de internationale troepen, een tweede door de ex-Séléka en een derde door de anti-balaka", legt Juste Ngbangba, een leraar, uit.

Donderdag brak er geweld uit nadat een jonge moslim gedood werd door leden van de anti-balaka in de buurt van Bambari, wat leidde tot een reeks vergeldingsacties.

In maart 2013 werd president François Bozizé omvergeworpen door de Séléka, een overwegend islamitische rebellie. Sindsdien verkeert het land in de ergste crisis sinds het in 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk. Een militaire interventie maakte in januari vorig jaar een einde aan de heerschappij van de Séléka, die hun generale staf in Bambari hadden geïnstalleerd. In die stad is het sindsdien al regelmatig tot geweld gekomen.