Zeesleper botst met vrachtschip op Noordzee

Op de Noordzee hebben vannacht twee zeeschepen averij opgelopen. Bij een reddingspoging aan de monding van de Elbe (in het noorden van Duitsland) botsten de zeesleepboot Oceanic en het koelschip Hope Bay, dat al voor anker was gegaan, tegen elkaar, deelde de averijdienst in de havenstad Cuxhaven mee. Uit de sleepboot is een nog onbekende hoeveelheid olie gelekt.

Vliegtuigen werden ingezet om de olievervuiling in het oog te houden, maar tot dusver zou er geen gevaar zijn voor de kusten. Het vrachtschip uit de Nederlandse Antillen was uit voorzorg voor anker gegaan. Het sloeg boven de waterlijn lek door de aanvaring.

Nog vannacht viel voor de kust van het Duitse Waddeneiland Norderney de roerinstallatie uit van het tankschip Navkios, dat onder Cypriotische vlag vaart. Het 117 meter lange schip dreef een tijdje stuurloos af, tot het kon ankeren.

In totaal werden zeven boten ingezet bij de schepen met averij, waarvan vijf bij de 143 meter lange Hope Bay. Het vrachtschip werd vanavond naar Cuxhaven gesleept. (dpa/sam)