Ga naar de mobiele website
^ Top

Ze woog nog geen halve kilogram bij de geboorte. Niemand dacht dat ze het zou halen, maar kijk nu eens hoe goed ze het maakt

Facebook
Een halve kilogram: dat was alles wat de kleine Savannah woog toen ze in november vorig jaar geboren werd. Dokters dachten niet dat ze het zou redden, maar de kleine meid spartelde er toch door en begin januari mocht ze eindelijk met mama Clare Payne-Cooper (34) en papa Robert (35) naar huis. Intussen weegt ze 2,7 kilogram en volgende week mag ze normaal gezien van de extra zuurstof die ze nog krijgt.

Het slechte nieuws dat er iets mis was, kwam met de echo van 28 weken. De dokters vertelden Clare en Robert dat hun dochtertje niet meer groeide en dat ze dachten dat ze het niet zou halen. "We waren er kapot van", zeggen ze. "We hadden drie jaar moeten proberen voor we zwanger waren en dan dit. De dokters stelden vast dat er te weinig bloed door de placenta stroomde en daardoor ontwikkelde ons meisje zich niet meer verder. We gingen nog voor een 'second opinion' naar een ander ziekenhuis en hadden even wat meer hoop, maar het bleek er toch niet goed uit te zien."

Spoedkeizersnede
Het echtpaar uit het Britse Dudley bereidde zich dan ook voor op het ergste. Clare beviel uiteindelijk drie dagen later via een spoedkeizersnede, op 1 november. Ze had toen eigenlijk nog tweeënhalve maand te gaan. "Het was erg beangstigend, maar tegen alle verwachtingen in begon Savannah te ademen", aldus Clare. "Het was een mirakel. Ik kon haast niet geloven hoe klein ze was. Mijn trouwring was groter dan haar hand. Het personeel in het ziekenhuis noemde haar Tinkelbel, omdat ze zo mini was." (lees hieronder verder)

Facebook
Facebook
Facebook

Het koppel had minikleertjes gekocht, maar zelfs die waren te groot voor het meisje. De teddyberen in haar wiegje waren reuzen in vergelijking met haar. Toen ze vier dagen oud was, kreeg ze een zuurstofmasker om haar te helpen ademen. Uiteindelijk moest ze nog elf weken in het ziekenhuis blijven voor ze stabiel genoeg was om naar huis te gaan. Maar op 16 januari - vier dagen voor ze eerst was uitgerekend - was het dan toch zo ver. Savannah was toen al aangesterkt tot 1,81 kilogram.

Extra zuurstof
Intussen weegt ze al iets meer dan 2,5 kilogram en ze stelt het prima. "Als alles goed gaat, mag ze volgende week van de extra zuurstof", aldus Clare. "Tegen dan zouden we ook moeten weten wat het zuurstoftekort heeft veroorzaakt. We zijn het ziekenhuis in elk geval dankbaar voor alles hulp en steun die we kregen en organiseren op 2 april een benefiet om geld in te zamelen. Zo kunnen in de toekomst ook nog andere ouders geholpen worden zoals wij."

Facebook
Facebook
Meer over2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Daniel Bremer

    Ik weet maar al te best wat ze meemaken. 15 Jaar geleden kwam mijn prinses op de wereld, 27 weken en 520gr. Na een jaar pas thuis, zuurstof, maagsondevoeding en de lange weg om de achterstand in te halen. Moeder natuur heeft 40 weken nodig. De ouders wacht nog een lange weg maar elke seconde is het waard.

  • Anonymous

    Zulke vroeggeboortes gebeuren echt niet alleen in Groot-Brittanië! Mijn dochter woog 662gr. We moesten 2x afscheid nemen maar nu, 22,5 jaren later, is ze een studente van 1m80. Buiten het studeren startte ze onlangs ook nog met haar eigen web-shop. Wonderen gebeuren dus ook in ons land!!

Gesponsord

Meld een bug