Ze steunde haar man vijf jaar in zijn strijd tegen depressie. Tot hij plots een duister geheim opbiechtte

Twitter
Depressie. Dat was de demon waartegen de man van de Britse Poorna Bell vocht. Hij was er heel open over geweest toen ze elkaar leerden kennen in 2009. Het zat in de familie. Maar de liefde bleek sterker en Poorna besloot hem zo goed als ze kon te steunen. Tot er iets heel anders aan de hand bleek te zijn. Want drie jaar na hun huwelijk biechtte hij plots een duister geheim op.

"Toen ik Rob leerde kennen, leek hij me iemand die zijn leven perfect op orde had", vertelt Poorna, die in Londen woont. "Ik was 28, hij 33. Hij was een succesvol schrijver, had al geïnvesteerd in een huis en was erg zelfverzekerd. Veel meer dan ik. Hij was stoer, maar met een zacht kantje."

Grappig en intelligent
Ze waren aan elkaar voorgesteld door gemeenschappelijke vrienden en mailden eerst met elkaar. "We schreven en ik ontdekte dat hij erg grappig en intelligent was. Toen we besloten om ook eens in levenden lijve af te spreken, klikte het meteen. Ook toen hij over zijn depressie vertelde", gaat ze verder. "Hij zei dat die kwam en ging en onder controle gehouden werd met antidepressiva. Ik wist er niet veel over, maar hij maakte de indruk dat hij het onder controle had."

Drie maanden later begonnen ze een relatie en een jaar later gaven ze elkaar het jawoord. Aanvankelijk ging alles goed, maar na een tijdje begonnen ze minder buiten te komen. "Ik herinner me dat ik Rob regelmatig vroeg of alles wel in orde was met hem, want het leek niet zo", aldus Poorna. "Maar negen keer op de tien verzekerde hij me dat alles oké was. We waren erg close, maar over zijn depressie praatte hij niet. En als ik ernaar vroeg, zei hij dat hij het niet kon."

Bed
Hij bleef steeds meer in bed liggen, was vaak niet aanspreekbaar en kwam soms wekenlang niet buiten. "We maakten plannen, maar voerden ze nooit uit. Hoewel ik wilde dat hij opstond, kon ik niet boos zijn, omdat ik vreesde dat het alles nog erger zou maken", vertelt ze. Tot de dag kwam dat ze ontdekte wat er écht met hem aan de hand was. En dat zou hun leven voor altijd veranderen.

Instagram

"Ik herinner het me nog goed: toen we voor het vierde weekend op rij weer eens onze plannen hadden opgeborgen, zei hij me dat hij zich zorgen maakte om geld", aldus Poorna. "Ik snapte er niets van, want hij gaf nooit iets uit. En toen bekende hij dat hij verslaafd was aan heroïne. Ik kon het niet geloven en rende naar beneden. Ik hyperventileerde. Als je getrouwd bent, vertrouw je je man volledig. Je denk er niet aan dat die tegen je kan liegen. Ik was helemaal het noorden kwijt."

Schulden
Uiteindelijk bleek dat Rob al verslaafd was van voor ze elkaar leerden kennen. Hij had intussen 35.000 euro schulden. "De puzzelstukken vielen op zijn plaats: de aanstekers die ik soms vond in de tuin, dat er nooit aluminiumfolie in huis leek te zijn, zijn late bezoekjes aan de krantenwinkel voor 'sigaretten', de buikpijn die hij soms had en dat hij niet naar de dokter wilde", zegt ze.

Bang
"Hij had zelf geprobeerd om af te kicken, misschien wel tweehonderd keer, maar zonder resultaat. En hij had het me niet durven te vertellen omdat hij bang was dat hij me kwijt zou raken. Ik denk niet dat ik ooit zijn schaamte en zijn eenzaamheid zal vatten. Ik wou dat hij me een kans had gegeven."

Poorna verbaasde zichzelf door aan de zijde van haar man te blijven. Maar uiteindelijk zou het toch nog tot een breekpunt komen. Hoe haar verhaal afloopt, kan je lezen in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!