Ze blijven maar aanspoelen: zorgt gif uit gezonken containers voor massale zeevogelsterfte in Waddenzee?

Zieke zeekoeten worden opgevangen in het Nederlandse Ureterp. Sinds een maand spoelen duizenden dode en zieke zeekoeten aan langs de Friese en Groningse kust.
ANP Zieke zeekoeten worden opgevangen in het Nederlandse Ureterp. Sinds een maand spoelen duizenden dode en zieke zeekoeten aan langs de Friese en Groningse kust.
Een virus is al zeker niet de oorzaak van het sterven van duizenden zeekoeten in de Waddenzee. Dat blijkt uit onderzoek van de voedsel- en warenautoriteit in de Duitse deelstaat Niedersachsen. De vraag is nu of de dieren zoals wordt gevreesd zijn geveld door giftige stoffen uit de overboord geslagen containers van de MSC Zoe. 

Volgens het Landesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (Laves) is bij de dode zeekoeten die op het Duitse waddeneiland Borkum zijn aangespoeld, ernstige schade aan maag en darmen vastgesteld. Het instituut gaat de dode zeekoeten nu onderzoeken op giftige stoffen. Daarbij wordt vooral gekeken naar organische peroxide. Deze gevaarlijke stof, die wordt gemaakt voor het produceren van plastic, zat in een van de omgeslagen containers. De kans is groot dat tientallen zakken in de Noordzee zijn beland.

Nederlands onderzoek

In Nederland onderzoekt Wageningen Marine Research in Den Helder momenteel dode zeekoeten die zijn gevonden op Nederlandse stranden. Zeevogelexpert Mardik Leopold vertelt dat hij er nog niet 100 procent van overtuigd is dat gif uit de MSC Zoe verantwoordelijk is voor de dood van minstens 20.000 zeekoeten.


“Wij gaan donderdag bij de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht honderd dode zeekoeten binnenstebuiten keren. We onderzoeken onder meer of de vogels toxische stoffen bij zich dragen. Veel vogels die in het Waddengebied worden aangetroffen, zijn erg vermagerd. Ze konden dus niet meer eten. Dat kan met gif te maken hebben, want dan kunnen ze op een gegeven moment niet meer eten. Maar er kan ook sprake zijn van te weinig voedsel voor de populatie.’’ 

Een zeekoet krijgt extra voedsel. Hij krijgt een cocktail van vispap.
ANP Een zeekoet krijgt extra voedsel. Hij krijgt een cocktail van vispap.

Verdund

Leopold meldt dat er nog steeds dode zeekoeten aanspoelen op de stranden van de Waddeneilanden. “Dat is al een maand aan de gang, je zou denken dat het gif inmiddels zo is verdund dat het veel minder schadelijk is. Of de vogels hebben het al een tijdje in hun maag en sterven pas later.’’ 

De zeevogelexpert verwacht volgende week de uitkomsten van het uitgebreide onderzoek. “Ik ben blij dat we dit gaan doen, zodat we zeker weten of het gif uit de containers wel of geen rol heeft gespeeld bij dit zeekoeten-drama.” De zeekoetenpopulatie in Nederland kan overigens wel wat hebben. Op de Noordzee leven er minstens 2 miljoen. 

ANP
ANP

Bekijk ook:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mark Broeckx

  zolang er goede mensen zijn en de dieren in nood redden, is de mensen wereld zelf ook nog te redden...

 • Ilse Impens

  Verschrikkelijk !!!

 • Jil Heirman

  Mensen verzieken alles.

 • Dick van Aggelen

  Afschuwelijk voor deze dieren.