Zapatero zweert ETA-moordenaars te pakken

De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero heeft beloofd dat hij de moordenaars van het voormalige gemeenteraadslid Isaias Carrasco zal opsporen en gevangen zetten. Carrasco werd vandaag neergeschoten toen hij met vrouw en dochter zijn huis verliet in de Baskische stad Arrasate.

Laffe daad
De 42-jarige Carrasco werd door meerdere kogels geraakt en overleed onderweg naar het ziekenhuis. De dader wist te ontkomen. Minister van binnenlandse zaken Alfredo Rubalcaba schoof ETA de schuld in de schoenen en sprak van een vuige, laffe daad. Voor de twee grote politieke partijen was de aanslag aanleiding hun campagne voor de algemene verkiezingen van zondag vroegtijdig te beëindigen.

Onherstelbare schade en pijn
"We wisten dat de ETA nog in staat was de Spanjaarden onherstelbare schade en pijn toe te brengen'", zei Zapatero op een persconferentie in Madrid, waar hij zich heen spoedde na een campagnebijeenkomst in de zuidelijke stad Malaga te hebben afgebroken. "Vandaag hebben zij een nieuw slachtoffer toegevoegd aan hun lange en schandelijke lijst, een slachtoffer dat net als alle eerdere door iedereen in herinnering en ere zal worden gehouden."

Onderhandelingen
Zapatero heeft in 2006 met de ETA onderhandeld over beëindiging van de strijd, maar kon niet tot een vergelijk komen met de groep. Toen de oppositie lucht kreeg van de geheime besprekingen nam deze Zapatero onder vuur. De oppositiekandidaat die zondag tegen de premier in het veld treedt, Mariano Rajoy, heeft hem afgeschilderd als een naïeveling omdat hij zo dom is geweest de ETA te vertrouwen. Bovendien noemt Rajoy Zapatero oneerlijk omdat hij nog is doorgegaan met de onderhandelingen nadat de ETA op 30 december weer een aanslag had gepleegd op de luchthaven van Madrid.

Peilingen
In de peilingen voor de verkiezingen had Zapatero een voorsprong van vier punten op Rajoy en de kans bestaat dat hij die na de ETA-aanslag kwijtraakt. Maar Josefina Elias van Instituto Opina, een van de grote onderzoekbureaus, denkt dat er weinig zal veranderen. Zij zegt dat de Spanjaarden eraan gewend zijn dat de ETA vlak voor verkiezingen aanslagen pleegt en dat de regering daar ook verschillende malen voor heeft gewaarschuwd. Het ziet er ook niet naar uit dat de partijen zullen proberen politieke munt te slaan uit de aanslag, zei zij.

Bestand
Na de aanslag op de luchthaven liet de ETA weten dat de twee doden die daarbij vielen onbedoelde slachtoffers waren en dat het bestand dat zij eenzijdig had uitgeroepen, bleef gelden. In juni 2007 zegde zij het bestand alsnog formeel op. In de maanden voorafgaand aan de aanslag van vandaag pleegde de groep een reeks voornamelijk kleine bomaanslagen. (novum/ap/tdb)

De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero.
UNKNOWN De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero.