Zapatero wint verkiezingen in Spanje

UNKNOWN

De uittredende Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero heeft met zijn socialistische partij de verkiezingen in zijn land gewonnen. De kiezers hebben "een nieuwe fase geopend zonder (interne) spanningen", zo zei hij. Zapatero (47) kan nu een tweede mandaat beginnen. Hij beloofde Spanje "met strenge, maar uitgestoken hand" te regeren.

Hoge opkomst
"De Spanjaarden hebben duidelijk gesproken. Ze hebben besloten een nieuwe fase te beginnen zonder spanningen, waarbij confrontatie geen optie is", aldus Zapatero. Hij noemde de hoge opkomst "een reden tot vreugde voor iedereen". De kiezer heeft "de socialistische partij een ruime overwinning geschonken", aldus de leider van de PSOE. Mariano Rajoy (52) verkondigde op zijn beurt dat "zijn partij het sterkst is gestegen". Hij zei dat hij Zapatero had opgebeld om hem "sterkte te wensen, voor het welzijn van Spanje".

ETA
Zapatero heeft zijn aanhangers uitvoerig bedankt en bewees eer aan de nieuwste slachtoffers van de afscheidingsgezinde Baskische beweging ETA. Vrijdag nog kwam in de Baskische plaats Mondragon een socialistisch oud-gemeenteraadslid om het leven bij een aanslag die waarschijnlijk aan de ETA moet worden toegeschreven.
De overwinning van de socialisten maakt voor Zapatero een nieuw mandaat van vier jaar mogelijk.

4 zitjes meer
Volgens de vrijwel definitieve uitslagen (99,95 procent van de getelde stemmen) krijgt de socialistische PSOE 43,64 procent van de stemmen, goed voor 169 van de 350 zetels in het parlement. Dat zijn er vijf meer dan in 2004. De conservatieve volkspartij (PP) van Mariano Rajoy krijgt 40,12 procent van de stemmen (153 zetels), tegen 37,71 procent (148 zetels) in 2004. (belga/odbs/tdb)

UNKNOWN
UNKNOWN