Zapatero wint laatste tv-debat voor Spaanse verkiezingen

Premier Zapatero schudt oppositieleider Rajoy voor het tv-debat de hand.
UNKNOWN Premier Zapatero schudt oppositieleider Rajoy voor het tv-debat de hand.

Zes dagen voor de parlementsverkiezingen in Spanje heeft premier Jose Luis Rodriguez Zapatero een televisiedebat met oppositieleider Mariano Rajoy duidelijk in zijn voordeel beslist. Volgens peilingen van de commerciële zenders Cuatro en La Sexta zag ongeveer 50 procent van de kijkers de socialistische regeringsleider als winnaar uit de debatten van maandagnacht komen. Dertig procent was van mening dat de leider van de conservatieve partij (PP) beter uit de verf kwam in het laatste tv-debat tussen de topkandidaten.

Te defensief
In het eerste televisiedebat een week geleden was Zapatero als 'nipte winnaar op punten' uit de bus gekomen. Toen werd de socialist erop gewezen zich te defensief en terughoudend opgesteld te hebben. De regeringsleider trok daaruit zijn lessen en toonde zich agressiever dan een week geleden. Bovendien presenteerde hij een resem projecten voor de komende legislatuurperiode. Rajoy concentreerde zich vooral op kritiek op het beleid van de eerste minister. Hij verweet Zapatero niets ondernomen te hebben tegen de prijsstijging van de levensmiddelen en tegen de instroom van illegale vluchtelingen.

Nipte zege
Bij de verkiezingen van komende zondag wordt een nipte zege van de regerende socialisten (PSOE) verwacht. Volgens peilingen ligt de PSOE ongeveer vier procentpunten voor de PP. Voor deze verkiezingen was het in Spanje voor de eerste keer in vijftien jaar gelukt tv-debatten met de twee topkandidaten te organiseren. Het tweede tv-debat werd gevolgd door 11,8 miljoen kijkers, 1,3 miljoen minder dan voor het eerste. Dat stemt overeen met een kijkdichtheid van 55,2 procent.

Verenigd Links
Verenigd Links (IU) probeerde tevergeefs het tv-debat met een tussenkomst van het hooggerechtshof in de laatste minuut te laten verhinderen. De partij voelt zich door het tv-debat benadeeld. Haar topkandidaat Gaspar Llamazares mocht niet deelnemen, hoewel de IU eveneens in heel het land opkomt en in het parlement is vertegenwoordigd. (belga/lpb)