Zakkenrollersbende in Athene steelt 3.500 euro per dag van toeristen

thinkstock
De Griekse politie heeft in Athene een zakkenrollersbende opgerold die liefst 3.500 euro per dag stal van toeristen. De bende werkte in shifts en viseerde vooral toeristen in de metro en op bussen en treinen.

De politie pakte vorige week 31 bendeleden op in Athene en rond de haven van Piraeus. De bende was georganiseerd en ging uiterst efficiënt te werk. "Ze hadden een structuur opgebouwd en vaardigheden ontwikkeld die hen toeliet elke dag minstens 15 diefstallen te plegen", vertelt Christos Papazafeiris, hoofd van de Atheense politie.

Afleiden

De bende had het vooral gemunt op toeristen, liefst ouderen of mindervaliden, die zich van en naar de luchthaven begaven. De zakkenrollers stapten in kleine groepjes in de metro en gebruikten kranten of stadsplannetjes om hun slachtoffers af te leiden. Elk slachtoffer werd door minstens drie mededaders afgeleid terwijl een ander bendelid hen geld en andere waardevolle voorwerpen afhandig maakte. De buit werd vervolgens zo snel mogelijk naar een andere dader doorgespeeld.

Uitbreiden naar Griekse eilanden

"Het heeft veel politiewerk gekost om dit criminele netwerk op te rollen", laat Papazafeiris weten. "Deze operatie was een groot succes", voegt politiewoordvoerder Ioanna Rotzioku hieraan toe. "Deze bende was zo succesvol dat ze hun activiteit aan het uitbreiden waren naar populaire Griekse toeristeneilanden."

4.000 diefstallen

Bij invallen nam de politie in totaal 9.500 euro en 498 portefeuilles in beslag. Dat is wellicht maar een fractie van de totale buit, want in een tijdspanne van tien jaar zou de bende meer dan 4.000 diefstallen gepleegd hebben en honderdduizenden euro's buit gemaakt hebben.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Becky

  Soms zie je vrouwen lopen met hun handtas open, ja meer moeten die gasten niet hebben he! Dus, goed opletten is de boodschap!!

 • De Korte Johan

  Ja en dan, als je geen economisch talent hebt maar wel dit talent kom je toch aan money.Beter dan aan de dop te hangen of drugs te dealen.Dat ze de mensen nog wat meer uitpersen zodat de minder begoede niets anders kunnen om te (over)leven.

 • Wim Tack

  Toeristen moeten maar meer allert zijn, ik reis de hele wereld rond en ik heb het ook moeten leren.

 • raf peeters

  Draag al jaren en vooral in grootsteden een enkelzakje waar je geld en pas kan insteken en volkomen veilig,grauwdieven gaan zich niet bukken om je te bestelen en indien toch ,kan je ze onmiddellijk een trap verkopen.