Zakenman (29) sleept Boris Johnson voor de rechter om "brexitleugens”

De voormalige Britse buitenlandminister Boris Johnson moet voor de rechter verschijnen omdat hij tijdens de brexit-campagne gelogen zou hebben over de kostprijs van het Britse EU-lidmaatschap. De 29-jarige zakenman Marcus Ball verzamelde via crowdfunding de benodigde 200.000 pond (ruim 226.000 euro) om de zaak aanhangig te maken.

De advocaten van Ball beschuldigen Johnson van “leugens”. In de aanloop naar het brexitreferendum van 2016 zei de toenmalige burgemeester van Londen meermaals dat het Verenigd Koninkrijk als EU-lidstaat elke week 350 miljoen pond (400 miljoen euro) naar Brussel stuurt. Volgens Ball “wist hij dat dit cijfer niet klopte, maar herhaalde hij het, keer op keer”.

“Crimineel”

Voor de rechter, die nu beslist heeft dat Johnson voor een inleidende zitting moet worden uitgenodigd, verklaarden Balls advocaten vorige week: “Democratie veronderstelt dat wie een openbare functie bekleedt zich verantwoord en eerlijk gedraagt. Het gedrag van Boris Johnson was zowel onverantwoord als oneerlijk. Het was, laten we maar zeggen, crimineel.”

Het zal pas na de eerste hoorzitting zijn dat de rechter zal beslissen of Johnson effectief terecht moet staan. Volgens zijn advocaten is de hele zaak een “politieke stunt”. Zakenman Ball steekt in ieder geval niet onder stoelen of banken dat hij de brexit hoopt tegen te houden. “Maar deze beschuldiging gaat niet over de brexit”, luidt het.

Kandidaat-premier

Johnson was ten tijde van het brexitreferendum parlementslid en was tot enkele weken voordien burgemeester van de Britse hoofdstad. Sindsdien is hij twee jaar lang minister van Buitenlandse Zaken geweest, maar hij nam ontslag uit onvrede met de brexitkoers van premier Theresa May. Zij heeft intussen haar ontslag aangekondigd, Johnson geldt als de topfavoriet om haar op te volgen als partijleider en eerste minister.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carl Op de Beeck

  Liegende politici moeten bestraft worden.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Zou overal zo moeten zijn. Politiekers beweren dat ze het volk vertegenwoordigen hun daden laten het tegengestelde vermoeden.

 • mark germanus

  Precies of onze Belgische politiekers overdrijven of liegen niet ! ronduit belachelijk, alles om de brexit maar te kunnen verhinderen,hij zal er toch komen met of zonder Boris ,maak je niet ongerust.

 • Frank Van Tienen

  Ik verschiet dat ze daar in Londen niet harder op gereageerd hebben toen . En die Farrage deed toch ook mee , he ! Als diene kwakkel veroordeeld word , dan is den Brexit onwettig . Hoog tijd dat politiekers verantwoordelijk kunnen gesteld worden voor hun leugens en onverantwoorde beslissingen ! En geen voorwaardelijke straffen !

 • Michel Van der Hoydowch

  Prachtig . Hopelijk krijgt hij veel volgers . Farage best van het zelfde laken een broek.