Ga naar de mobiele website
^ Top

Yoko Ono gaat vredesprijs uitreiken aan Pussy Riot

Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina en Yekaterina Samutsevich van Pussy Riot
belga Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina en Yekaterina Samutsevich van Pussy Riot
Yoko Ono, de weduwe van Beatle John Lennon, zal morgen in New York haar vredesprijs 'LennonOno' uitreiken aan de Russische punkband Pussy Riot, waarvan enkele leden momenteel in een Russische gevangenis opgesloten zijn. Dat meldt Amnesty International.

De prijs zal overgemaakt worden aan Pjotr Verzilov, de echtgenoot van Nadia Tolokonnikova, een van de drie jonge vrouwen van de punkgroep die in augustus door een Russische rechter veroordeeld werden voor hooliganisme en aanzetten tot religieuze haat.

De ceremonie in New York vindt plaats op tien dagen verwijderd van de start van het proces in beroep van de jonge vrouwen, die veroordeeld zijn tot twee jaar in een kamp, na een anti-Poetin "gebed".

"Ik bedank Pussy Riot voor hun actie gericht op de vrijheid van meningsuiting voor elke vrouw", aldus Yoko Ono in een persbericht.

De prijs 'LennonOno' werd door Yoko Ono opgericht in 2002 ter nagedachtenis aan haar man en wordt om de twee jaar uitgereikt aan mensen die ijveren voor vrede in de wereld.

Yoko Ono
afp Yoko Ono


Meld een bug