Yogagoeroe moet miljoenen betalen in seksschandaal

Yogagoeroe Bikram Choudhury.
Photo News Yogagoeroe Bikram Choudhury.
Bikram Choudhury, de oprichter van Bikram Yoga, moet 6,47 miljoen dollar (6 miljoen euro) betalen voor morele en seksuele aanranding. De man werd gisteren in de Verenigde Staten veroordeeld. Bikram Yoga is een yogastijl waarbij de deelnemers oefeningen uitvoeren in een ruimte van meer dan veertig graden Celsius.

Zijn slachtoffer is onder meer de advocate Minakshi Jafa-Bodden, die aan het hoofd stond van de juridische dienst van zijn organisatie in Los Angeles. Bikram Yoga kent wereldwijd succes, de man beschikt over een heus imperium.

Jafa-Bodden getuigde dat ze het voorwerp werd van pesterijen, toen ze een onderzoek startte na getuigenissen van een jonge stagiaire die beweerde door de yogagoeroe te zijn verkracht. De advocate zou ook gevraagd zijn om jonge fans naar zijn hotelkamer te brengen, maar weigerde dat. Na enkele jaren dienst werd ze plots ontslagen

De jury kende haar een schadevergoeding toe van meer dan 6 miljoen dollar. Ze achtten het bewezen dat de advocate het slachtoffer was van discriminatie en wraak vanwege Bikram Choudhury.

Ontkenning
De 69-jarige goeroe ontkende de aantijgingen en zei gisteren dat hij bijna bankroet is. De Indiër met lange zwarte haren en de looks van een rockster bezit nochtans tientallen luxewagens.

Bekende aanhangers van Bikram yoga zijn Madonna, Andy Murray en Gwyneth Paltrow.

Er lopen nog meer aanklachten voor ongewenste seksuele intimiteiten tegen de man.

Bikram Choudhury met zijn studenten in Californië
Photo News Bikram Choudhury met zijn studenten in Californië
AP