Wrevel om Egyptische luchtaanvallen op Libië

Een Egyptisch gevechtsvliegtuig keert terug na de aanvallen.
AP Een Egyptisch gevechtsvliegtuig keert terug na de aanvallen.
Qatar heeft zijn ambassadeur in Caïro "voor overleg'' teruggeroepen. Dat meldde staatspersbureau QNA. De golfstaat zou niet blij zijn dat Egypte zonder overleg met andere Arabische landen heeft besloten tot luchtaanvallen in Libië.

Caïro begon met bombardementen op posities van Islamitische Staat in Libië nadat de terreurgroep 21 koptische christenen onthoofdde. Qatar zou op een bijeenkomst van de Arabische Liga twijfels hebben uitgesproken over het gebrek aan overleg met omliggende landen, zei een hoge functionaris tegen QNA. Ook een opmerking van de Egyptische ambassadeur schoot bij Qatar in het verkeerde keelgat. Hij beschuldigde Doha van het steunen van terrorisme en het afwijken van de Arabische lijn.

Qatar ligt wel vaker in de clinch met andere Arabische landen. Zo trokken Bahrein, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten vorig jaar hun ambassadeurs terug uit de golfstaat, omdat Doha groepen als de Moslimbroederschap zou steunen. Dat conflict werd later bijgelegd, waarna de diplomaten terugkeerden.