Wreedste bosbrand in geschiedenis van Californië: 250.000 mensen op de vlucht, 25 doden, 6.700 gebouwen verwoest

Een huis gaat in vlammen op in Paradise, Californië.
AP Een huis gaat in vlammen op in Paradise, Californië.
Hulpdiensten habben zaterdag in Paradise, in het noorden van Californië, de lichamen van nog eens veertien personen aangetroffen die zijn omgekomen bij de branden. Dat maakte de lokale sheriff Kory Honea bekend. “Het officiële dodental ligt daarmee op 23". Het vuur brak er drie dagen geleden uit. De slachtoffers zijn gevonden in hun wagens en in hun huizen. Daarnaast zouden er ook twee mensen zijn omgekomen bij de branden in de buurt van Los Angeles.

De schade als gevolg van de branden is op één dag verdubbeld in omvang. Meer dan 6.700 gebouwen raakten vernield en 250.000 mensen moesten hun woning verlaten. Verscheidene mensen zijn nog vermist.

Ook Malibu en omgeving, waar heel wat celebrities wonen, werd geëvacueerd. Volgens het hoofd van de brandweer in LA, Daryl Osby, is dit de ergste brand die hij ooit heeft gezien. Ook de volgende uren zal er nog geblust worden, onder meer met helikopters. De wind is even gaan liggen, maar verwacht wordt dat die zondag weer zal aantrekken.

President Donald Trump heeft de noodtoestand bevestigd en maakte dus extra fondsen vrij. Maar met een tweet haalde hij ook uit naar de bosbeheerders in Californië, die hij beschuldigde van “mismanagement”. De president dreigde ermee hun federale subsidies in te trekken.

Californië, een brandgevaarlijke staat, rekent af met drie grote bosbranden. Eentje begeeft zich in het noordelijke Sierra, de twee anderen woeden ten westen van Los Angeles. 

De brand in het noorden -die Camp Fire werd gedoopt- heeft al meer dan 3.200 hectare in de as gelegd. Door de harde wind en de droogte van de afgelopen tijd grijpt het vuur snel om zich heen, sneller dan ooit in het verleden gebeurde. Meer dan 6.700 huizen en bedrijven gingen in vlammen op. Vooral Paradise, een gemeenschap waar veel ouderen op pensioen leefden, werd zwaar getroffen en transformeerde op korte tijd in een spookstad. Burgemeester Jody Jones schat dat slechts tien tot twintig procent van de stad overblijft. 

“Paradise city" 

De circa 27.000 inwoners van het stadje Paradise - zo'n 240 kilometer ten noorden van San Francisco - werden opgeroepen de stad te verlaten. Door ongelukken raakten uitvalswegen geblokkeerd. Veel mensen lieten hun voertuigen achter en vervolgden hun tocht lopend, zo meldden de autoriteiten. Zo’n 75.000 huizen in Los Angeles en Ventura County zouden moeten ontruimd worden.

Zowel in Malibu als in het noorden van Californië is het vuur nog niet onder controle. Pas als dat het geval is, kan de zoektocht naar eventuele nieuwe slachtoffers starten. Al meer dan 280 vierkante kilometer ging in de vlammen op. In Paradise werden tientallen huizen, een ziekenhuis, een tankstation en meerdere restaurants vernield. In de regio is de noodtoestand afgekondigd.

De beelden op onderstaande tweet tonen de uitgebrande wagens in Paradise aan. De inwoners moesten zo snel mogelijk vluchten voor de grote natuurbrand. Deze beelden laten zien hoe groot de paniek moet zijn geweest.

Zeer grote brand

“We moesten door de vlammen rijden om hier te komen", vertelde een inwoner die op een motorfiets was ontsnapt aan de televisiezender Action News Now. Volgens berichten op sociale media staan in Paradise onder meer een ziekenhuis, een school en een supermarkt in brand. “Het is zeer chaotisch. Het is een hele grote brand”, zei een agent van de California Highway Patrol.

Natuurbranden verschroeiden dit jaar al meer dan 250.000 hectare land in Californië. Dit is twee keer zo veel als in 2017 en drie keer meer dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar.

Beroemdheden in Malibu

De bosbranden in de Amerikaanse staat Californië woeden ook bij de huizen van de supersterren. Volgens showbizzwebsite TMZ werd het huis van Caitlyn Jenner vernield door het vuur. Ook op het domein van Kim Kardashian en Kanye West brandde het, maar volgens het koppel kon de brandweer het vuur blussen. Scott Derrickson, regisseur van Doctor Strange, berichtte op Twitter dat zijn huis is vernield. Lady Gaga moest haar residentie in Malibu verlaten en ook actrice en voortrekker van #MeToo Alyssa Milano moest vluchten. Ook Barbra Streisand, Robert Downey Jr., Halle Berry en Jennifer Aniston hebben een huis in Malibu, zo bericht Variety. Ook Cher en Will Smith moesten vluchten en wachten bang af.

EPA
Een huis gaat in vlammen op In Paradise, Californië.
AFP Een huis gaat in vlammen op In Paradise, Californië.
Het vuur raast door het stadje Paradise in Californië.
AP Het vuur raast door het stadje Paradise in Californië.
Een gebouw en een auto gaan in vlammen op in Paradise.
AP Een gebouw en een auto gaan in vlammen op in Paradise.
AP58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Lage vegetatie preventief afbranden kan in toegankelijk, bij voorkeur vlak terrein. Niet in een moeilijk toegankelijke bergketen zoals deze langs de westkust in VS. Bovendien wordt de droogte daar nu zo langdurig dat je zelfs in de winter hele bergketens en valleien in de fik zou steken moest men dat proberen. Brandgangen zijn er in dergelijk gebied ook niet te realiseren. Vuurtornado's streken die trouwens met gemak over.

 • Ferdinand Engelbeen

  Gino Denil, je hebt blijkbaar andere gegevens dan ik. Tot twee jaar geleden was er een periode van 12 jaar waar geen enkele orkaan in de VS aan land kwam: een record. Daarna verschillende na mekaar. Daar is geen peil op te trekken. Wereldwijd is het aantal orkanen lichtjes afgenomen, de zwaarste categorie nauwelijks toegenomen, maar de piek was tussen 1992-1998. Dit jaar zitten we op het niveau van 1972...

 • Gino Denil

  Eén van de oorzaken is een hoge drukgebied boven de Nevada woestijn. Dat zorgt voor een extreem droge woestijnwind over die bergketen langs de kust naar de zee toe. Over een gebied dat al uitgedroogd was. En waar nu het kleinste vonkje alles in de fik kan zetten en met die wind snel kan doen uitbreiden.

 • Ferdinand Engelbeen

  Mensen, ik heb kennissen die in Chico wonen, in de rookpluim van de zwaarste brand die Paradise in de as heeft gelegd. Als de mensen ter plaatse verklaren dat het gebrek aan adequaat bosbeheer (regelmatig preventief afbranden van de onderbegroeiing) de grootste oorzaak is van de snelle uitbreiding van de brand, dan weten ze waar ze het over hebben. Met klimaatverandering of Trump heeft dat niets te maken...

 • Frans Peeters

  Over oorzaak twee branden weinig info