Wrak zeldzame U-boot gevonden in Deense Noordzee

De U-boot Wilhelm Bauer in Bremerhaven.
Wikimedia De U-boot Wilhelm Bauer in Bremerhaven.
In de Deense Noordzee is het wrak van een zeldzame Duitse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. "Dit is een bijzondere vondst, want het was de modernste duikboot die de Duitsers in de oorlog hebben gebouwd. Zijn tijd lang vooruit", zei de directeur van het museum van zeeoorlogen op Jutland aan het persbureau Ritzau.

De U-boot werd op 6 mei 1945 - twee dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa - door een Brits gevechtsvlieguig gekelderd, aldus het museum. Slechts twee van dergelijke onderzeeërs werden tijdens de oorlog ingezet, de andere ligt als museumboot in Bremerhaven. Aanvankelijk werd gedacht dat dit het enige exemplaar van het type XXI was.

Wetenschappers van het museum onderzoeken en brengen in de Noordzee het wrak in kaart. Plannen om de U-boot op 123 meter diepte te bergen, zijn er voorlopig niet, ondanks veel geruchten dat er aan boord weleens erg waardevolle zaken kunnen bevinden. 

Wetenschappers gaan ervan uit dat iemand met de onderzeeër wilde vluchten, toen de capitulatie van nazi-Duitsland zich aftekende. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • george patrick martou

    daarom dat hij gebruikt werd om te vluchten zou ik zo denken .... naar Argentinië ? waarschijnlijk dan met enorm veel interessante zaken aan boord ! die zouden ze zeker moeten bergen !!! waw interessante vondst, dit is een treffer !

  • Jurgen Van Den Bergh

    De Wilhelm Bauer heeft nooit meegestreden in de oorlog. De oorlog was net gedaan toen deze U-boot klaar was voor actie.