Wrak goudschip San José na 307 jaar ontdekt: waarde van schat kan oplopen tot 17 miljard (!) dollar

Sensationele vondst in de Caraïben: na decennialang zoeken heeft een team van vorsers voor de kust van Colombia het wrak ontdekt van een Spaans zeilschip uit de 18de eeuw. "307 jaar nadat het verging, hebben we het galjoen San José gevonden", zei president Juan Manuel Santos in de havenstad Cartagena. Het gaat om een van de grootste vondsten van vergaan erfgoed in de geschiedenis van de mensheid.

Aan boord van de San José zouden 11 miljoen goudstukken en bijna 200 ton smaragden geweest zijn. Schattingen van de waarde van de gezonken schat gaan van 3 tot 17 miljard dollar, oftewel 2,76 tot 15,63 miljard euro.

De San José zonk op 8 juni 1708 voor het eiland Rosario voor de Caraïbische kust, nadat het door een Engelse vloot aangevallen was. Het schip zou gouden munten en edelstenen uit de Amerikaanse kolonies naar Spanje brengen.

Bij de lokalisering van het wrak was een expert betrokken die in 1985 samen met collega's het wrak van de Titanic ontdekte. De wetenschappers gebruikten onder meer sonarapparatuur en speciale camera's bij de zoektocht bij het eiland Rosario.

Colombiaanse president Juan Manuel Santos.
AP Colombiaanse president Juan Manuel Santos.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
EPA
EPA
AP
EPA
REUTERS
REUTERS
REUTERS