Wraakactie Trump gaat voort: ook VS-ambassadeur voor EU ontslagen na getuigenis in impeachmentproces

Gordon Sondland, Amerikaans ambassadeur voor de EU, getuigde voor het Huis van Afgevaardigden in het kader van het impeachmentproces tegen Donald Trump.
AP Gordon Sondland, Amerikaans ambassadeur voor de EU, getuigde voor het Huis van Afgevaardigden in het kader van het impeachmentproces tegen Donald Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een tweede belangrijke getuige in het impeachmentonderzoek ontslagen. Volgens Amerikaanse media is nu ook de Amerikaanse ambassadeur voor de Europese Unie Gordon Sondland zijn baan kwijt. Het ontslag komt een aantal uren na het wegsturen van Alexander Vindman, die werkte voor de Nationale Veiligheidsraad.

"Men heeft mij geïnformeerd over het feit dat de president me vandaag, met onmiddellijke ingang, wil terugroepen als Amerikaanse ambassadeur voor de Europese Unie", verklaarde Gordon Sondland in een communiqué waarover onder andere de New York Times bericht.

Sondland getuigde voor het Huis van Afgevaardigden over het telefoongesprek tussen Trump en zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski. Ook Vindman getuigde hierover. Vindmans tweelingbroer Yevgeny Vindman is eveneens ontslagen, aldus Amerikaanse media.

De Amerikaanse Senaat, waarin de Republikeinen van Trump de meerderheid hebben, sprak de president woensdag vrij van alle aanklachten in het impeachmentproces. Na een maandenlang onderzoek en een proces van bijna drie weken in de Senaat is het afzettingsproces daarmee voorbij. Aanleiding voor de procedure was de Oekraïne-affaire: Trump zou bij Zelenski aangedrongen hebben op een onderzoek tegen zijn Democratische rivaal Joe Biden, om de presidentsverkiezingen van later dit jaar in zijn voordeel te beïnvloeden.
59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ben Strubbe

  Wraakactie ? Dat is de enige logische oplossing, deloyale medewerkers de deur wijzen.

 • Leo Marien

  Toch een groot verschil met grootmachten zoals Rusland, China,.... Als ze daar maar enig idee hebben dat je een potentieel gevaar vertegenwoordigd dan.....lig je horizontaal onder de grond. Gordon Sondland is nooit een Trump aanhanger geweest, werkte mee aan de voorverkiezing van de rivaal van Trump, Mitt Romney. Daarvoor werkte hij voor de democratische gouverneur Ted Kulongoski. Hij schonk Trump 1mj dollar voor hij de huidige functie kreeg. Een heel geloofwaardig persoon!

 • Johan Goris

  Vindman en co kunnen waarschijnlijk ergens anders weer aan de slag. Maar het is wel duidelijk dat de US verdeeld is. Het is te hopen dat de US ook niet meer verdeeldheid zaait bij ons, want dat kunnen we missen. Want wie wint bij verdeeldheid?

 • Anna Pauels

  Logisch, als ik vandaag tegen mijn werkgever getuig, moet ik morgen ook niet meer terugkomen. Dit is zo bij alle werkgevers !

 • David Janssens

  Logisch dat deze leugenaars worden ontslagen. Welke werkgever houdt er personeel in dienst dat bereid is leugens te vertellen om de concurrent te bevoordelen?