Wordt Schotland onafhankelijk? Referendum stevent af op 'nee'

Alex Salmond en Alistair Darling nemen het dinsdag tegen elkaar op in een debat.
AP/Reuters Alex Salmond en Alistair Darling nemen het dinsdag tegen elkaar op in een debat.
Schotland lijkt onderweg naar een 'nee' in het referendum over de mogelijke onafhankelijkheid in september. Uit een poll van de Britse krant The Independent blijkt dat 57 procent van de Schotten niet te vinden is voor de afsplitsing van het Verenigd Koninkrijk. De kans dat een tv-debat daar dinsdag veel verandering in brengt, lijkt klein.

Ondanks verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders blijft de publieke opinie al sinds maart opmerkelijk stabiel. Voor Kerstmis lag de steun voor de onafhankelijkheid net onder de 40 procent. De voorstanders wonnen sindsdien een beetje terrein. In maart bedroeg hun aandeel 43 procent, maar sindsdien bleven de cijfers nagenoeg onveranderd.

De percentages zijn gebaseerd op de jongste zes polls en worden voor The Independent berekend door professor Politiek John Curtice van de universiteit van Strathclyde. Voor de voorstanders van de onafhankelijkheid hangt veel af van het debat van komende dinsdag, zegt de professor. Schotlands eerste minister Alex Salmond en Alistair Darling, leider van de campagne Better Together, nemen het daarin tegen elkaar op.

Economisch voordeel
De voornaamste vraag, volgens Curtice, is of de Schotten denken dat hun onafhankelijkheid economisch voordelig zou zijn voor Schotland. "Helaas voor meneer Salmond zal dat volgens de meeste Schotten niet het geval zijn. Tenzij hij de cijfers kan doen omkeren, lijkt het er dus op dat Schotland ervoor zal kiezen bij het Verenigd Koninkrijk te blijven."

Sinds februari vorig jaar zijn er 70 polls gepubliceerd. Slechts eenmaal kwam het ja-kamp als sterkste uit de bus - in een poll die werd uitgevoerd door de Scottish National Party. Voor de echte resultaten is het wachten tot 18 september.