Wordt Oprah Winfrey Amerikaans president in 2020?

REUTERS
Doet Oprah Winfrey in 2020 een gooi naar het Amerikaanse presidentschap? Twee vrienden van de talkshowkoningin menen van wel. Oprah maakte afgelopen nacht indruk met een acht minuten durende toespraak op de uitreiking van de Golden Globes. Ze werd er onderscheiden voor haar hele carrière. In de nasleep van de Weinstein-affaire drukte ze actrices en andere vrouwen in Hollywood op het hart dat er andere tijden zitten  aan te komen. "A new day is on the horizon" is hoe ze het zelf verwoordde.

Haar fans deelden meteen na haar speech massaal tweets waarin ze Oprah (63) oproepen om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 2020. #Oprah2020 en #Oprahforpresident werden meteen trending topics.

Twee naaste vrienden verklaarden anoniem aan CNN dat Oprah al maanden bezig is om een eventuele kandidatuur af te wegen. Aan financiële middelen heeft ze geen gebrek: in 2009 schatte zakenmagazine Forbes haar vermogen op ruim 2,3 miljard dollar. 

In het verleden kreeg Oprah tijdens interviews al vaak de bewuste vraag voorgeschoteld. Ze verklaarde enige tijd geleden aan CBS dat zoiets niet aan de orde is, maar na één jaar Trump zou ze het zeker overwegen. Dat bevestigt ook haar partner Stedman Graham. "Het is aan het volk om daarover te beslissen", liet hij optekenen aan de Los Angeles Times.

De onderneemster en filantrope staat bekend als aanhangster van de Democratische Partij. Bij de eedaflegging van Barack Obama in januari 2009 stond ze tussen de massa aan het Capitool om de kersverse president toe te juichen. In aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 steunde ze Hillary Clinton.

Is een talkshowpresentatrice geschikt als Amerikaans president? Sinds Donald Trump verkozen werd, valt het niet uit te sluiten. De huidige president was jarenlang naast zakenman, vooral tv-figuur. In zijn zoektocht 'The Apprentice' ging hij op zoek naar een geschikt iemand die één van zijn bedrijven mee kon leiden. Althans, dat was toch de bedoeling. The Apprentice was vooral reclame voor Donald Trump en zijn imperium. Een totaal gebrek aan politieke ervaring is niet problematisch, ook Trump had er geen enkele, toen hij op 20 januari 2017 zijn intrek nam in het Witte Huis. Critici menen dat Amerikanen niet tweemaal achter elkaar  een tv-figuur tot president zullen kiezen. Wordt de komende dagen ongetwijfeld vervolgd.
100 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Grosemans

  Idd Tim Moons, en het ergste was dat hij dat tijdens zijn presidentschap ook bleef. Een tweederangsacteur.

 • Roger -Martin Geens

  Dan zou de "Amerikaanse klucht " compleet zijn .Ik denk eerder aan de dochter van Trump ,Ivanka , met de hulp van "papa" en het intussen opgebouwde netwerk zou dat een verfrissing kunnen zijn voor de Amerikaanse bevolking . Laat Oprah de Golden Globes uitreiken en af en toe een televisie uitzending verzorgen ,show kent ze als geen ander .

 • René Toeters

  Ze zijn daar allemaal zot aan het worden!

 • Ben De Staercke

  Philippe Deckers die dame is meer dan iemand die een talkshow 'mag" presenteren. Oprah heeft van niets een media imperium opgebouwd waaronder een aantal televisiestations, is een veelgevraagd spreker in de zakenwereld en 1 van de populairste personen in de VS. dit heeft ze bereikt na een jeugd vol armoede en misbruik gehad. En wat hebt u bereikt?

 • Luc Goorden

  Het ergste is nog dat wij, hier in Vlaanderen al die "flauwekul", vanuit Amerika, maar moeten blijven slikken...Media zou eens wat meer nieuws loeten geven over Europa.. En ook Scandinavië, Oostenrijk e.d. Dan gaan we tenminste weten wat er zoal bij onze buren allemaal plaats heeft !!!!