Exclusief voor abonnees

Wordt de uitgang van het brexitdoolhof eindelijk gevonden? Dit zijn zes mogelijke opties

Brits premier Theresa May vecht voor haar politiek overleven.
Photo News Brits premier Theresa May vecht voor haar politiek overleven.
Het klinkt amper nog geloofwaardig, maar vandaag staan er opnieuw belangrijke brexitstemmingen in het Britse Lagerhuis op het programma. Van de aanvankelijk 16 scenario’s zijn er nog 8 over waar het parlement zich al dan niet achter kan scharen. Het gaat om “adviserende” stemmingen, maar toch kan premier May ze moeilijk naast zich neer leggen. Deze 6 voorstellen maken een kans.

‘De Moeder van alle parlementen’ stemde de brexitdeal van May al twee keer weg, en moet nu zelf met een alternatief komen. Er lagen aanvankelijk maar liefst 16 scenario’s op tafel om uit de brexitimpasse te geraken, maar parlementsvoorzitter John Bercow bepaalde dat 8 scenario’s vandaag behandeld worden.

De regering kan al deze niet-bindende stemmingen negeren, maar loopt dan wel het risico een succesvolle motie van wantrouwen aan de broek te krijgen.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.