Worden motherfucker & co straks niet meer weggebiept door Amerikanen?

UNKNOWN
De Amerikaanse autoriteiten moeten de regels herbekijken die "onfatsoenlijkheid" op radio en tv verbiedt tijdens primetime. Dat heeft het hof van beroep in New York beslist. De regels liggen aan de basis van de "biepjes" om woorden als "shit" en "fuck" te maskeren.

Volgens het hof van beroep zijn de regels onduidelijk en gaan ze in tegen de vrijheid van meningsuiting. Het hof bevestigt een vonnis uit 2006 in een zaak waarin de federale telecomcommissie (FCC) aantrad tegen de televisiezenders van Fox.
 
De FCC-regels stammen grotendeels uit de jaren zeventig. Ze omvatten een reeks woorden en uitdrukkingen die de media moeten censureren, eventueel door er een "biep" over te plaatsen. Media die dat niet doen, riskeren een zware boete.
 
Elke dag
"Het Engels kan op veel creatieve manieren seksuele organen en handelingen of uitwerpselen beschrijven", aldus het hof van beroep. En zelfs als de FCC een exacte lijst van te bannen uitdrukkingen wilde opstellen, "worden er elke dag nieuwe scheldwoorden en onfatsoenlijke uitdrukkingen uitgevonden".
 
"We bestuderen het arrest van het hof in het licht van ons engagement om de kinderen te beschermen (...) en de vrijheid van meningsuiting te verdedigen", reageerde FCC-voorzitter Julius Genachowski.
 
Media Access Project, een organisatie die de vrijheid van meningsuiting verdedigt, spreekt van een nederlaag voor de censuur.
Het reglement van de FCC is gebaseerd op zeven scheldwoorden uit een bekende sketch van stand-upcomedian George Carlin: shit, piss, fuck, cunt, cocksucker, motherfucker en tits. (afp/mvl)