Woordvoerder Vaticaan loog: Paus zat wél bij Hitlerjugend

Gisteren verklaarde de Vaticaanse woordvoerder Federico Lombardi dat de "paus nooit ofte nooit lid is geweest van de Hitlerjugend". Even later moest Lombardi deze leugen - zelf heeft de paus al meermaals zijn lidmaatschap bevestigd, zelfs in een boek - herroepen. "Benedictus XVI trad wel degelijk toe tot de Hitlerjeugd, maar hij werd daartoe gedwongen." Tja, dat wisten we allemaal al lang...

Gevoelige kwestie

'Mijd het stelen en bedriegen, ook de achterklap en 't liegen', leerden wij ooit op school. Maar dat geldt blijkbaar niet voor de woordvoerder van de paus. Het fel bekritiseerde bezoek van Benedictus XVI aan het Midden-Oosten en Israël heeft er uiteraard een en ander mee te maken. Het verleden van de Heilige man en enkele recente gebeurtenissen liggen daar op zijn zachtst gezegd 'gevoelig'.

Derde flater op half jaar
Het is al de derde kerkelijke flater dit jaar. In januari werd de excommunicatie van bisschop Richard Williamson ongedaan gemaakt. Williamson is een ontkenner van de omvang van de Holocaust. Twee maanden later bestond de kerkvader het dan zelf om in Afrika te gaan verkondigen dat condooms de aidscrisis verergerden.

'Wees steeds kuis in uw gemoed'. Was dat ook niet één van de tien geboden? (jv)