Woordvoerder van gouverneur van Puerto Rico ontkent geruchten over ontslag

Ricardo Rossello, gouverneur van Puerto Rico.
AP Ricardo Rossello, gouverneur van Puerto Rico.
Het bureau van de gouverneur van Puerto Rico heeft vandaag de berichten ontkend dat Ricardo Rossello beslist heeft om ontslag te nemen na een schandaal rond uitspraken in een besloten chatgroep. Eerder raakte ook bekend dat speurders de telefoons gaan doorzoeken van Rossello en elf andere personen die betrokken zijn bij een schandaal rond homofobe uitspraken op sociale media.

Ricardo Rossello “heeft geen ontslag genomen en blijft in Puerto Rico”, zei pr-secretaris Anthony Maceira vandaag in een mededeling. De gouverneur “is aan het nadenken en luisteren naar het volk. Welke beslissing hij ook neemt, ze zal officieel bekendgemaakt worden”, zo stond in de mededeling, die eraan toevoegde dat “foute geruchten” werden verspreid. 

Volgens de plaatselijke krant El Nuevo Día zou Ricardo Rossello al een afscheidsrede hebben opgenomen. Zijn boodschap deze middag plaatselijke tijd worden uitgezonden. Minister van Justitie Wanda Vázquez wordt normaal gezien de nieuwe regeringsleider.

Rossello kwam in het oog van een storm terecht nadat een centrum voor onderzoeksjournalistiek half juli de inhoud van gesprekken tussen de gouverneur en elf hooggeplaatste lokale (ex-)verantwoordelijken bekendmaakte. De twaalf lieten zich in een privégroep van de berichtendienst Telegram geregeld laatdunkend uit over vrouwen en homoseksuelen en viseerden daarbij onder andere zanger Ricky Martin. De berichten dateren van eind 2018 en begin dit jaar. 

Ontslag geëist

Sindsdien wordt er massaal geprotesteerd tegen de gouverneur en heel wat mensen kwamen op straat om zijn ontslag te eisen. De betogers vinden de uitspraken in de privégroep seksistisch, homofoob en vulgair. Bovendien worden staatsaangelegenheden besproken terwijl niet alle leden van de Telegram-groep tot de regering behoren.

Volgens El Nuevo Dia willen de speurders nu de smartphones doorzoeken van de personen die bij de kwestie betrokken zijn. Een van de betrokkenen zou echter hebben geweigerd om zijn telefoon aan het gerecht te geven. 

Rossello stond eerder al onder druk wegens de langzame heropbouw na de verwoestende orkaan María in 2017. Daar kwam een corruptieschandaal bovenop, dat onder meer tot de arrestatie van minister van Onderwijs Julia Keleher door de FBI leidde. De Democraat kondigde recent aan dat hij zich volgend jaar niet opnieuw kandidaat zal stellen bij de verkiezingen, maar dat bleek niet voldoende om de woede van het volk te koelen. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lieven Vermandere

    Moesten we nu eens terug gaan naar normaal, dan was er van al die chatgroepen lang geen sprake. Met normaal bedoel ik stoppen met die ongebreidelde promotie voor "anders zijn".