Woordvoerder Trump suggereert dat grensmuur drugsbaron El Chapo had kunnen tegenhouden, Twitter lacht haar uit

Sarah Huckabee Sanders
Photo News Sarah Huckabee Sanders
Sarah Sanders, woordvoerder van het Witte Huis, heeft felle kritiek gekregen voor een tweet over drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman. Ze suggereerde dat ’s werelds bekendste drugsbaas, die wellicht een levenslange gevangenisstraf zal krijgen, had kunnen gestopt worden met een grensmuur.

Guzman stond de voorbije dagen terecht voor tien misdrijven, waarvan drugssmokkel en -handel en het leiden van een criminele organisatie, het Mexicaanse Sinaloa-kartel, de belangrijkste zijn. De jury bevond hem ook schuldig aan moordcomplotten en witwaspraktijken. El Chapo zal nu een levenslange gevangenisstraf moeten uitzitten.

Volgens Sanders toont zijn veroordeling aan dat de dreiging van kartels aan de Amerikaans-Mexicaanse grens realiteit is. “Het geweld van El Chapo is voorbij. Hij zal de rest van zijn leven in een maximaal beveiligde gevangenis doorbrengen. De dreiging van gewelddadige drugskartels is reëel - we moeten onze grens beveiligen”, zo luidde haar tweet.

Verschillende critici, onder wie een oud-medewerker van Barack Obama en George W. Bush jr., wezen er meteen op dat Guzman ondergrondse tunnels liet aanleggen en drugs naar de VS deed overvliegen, en dat beide methoden niet door een muur kunnen tegengehouden worden.

Anderen merkten op dat zijn arrestatie het gevolg was van een samenwerking tussen de Amerikaanse en Mexicaanse autoriteiten. Guzman werd namelijk in 2017 uitgeleverd aan de VS om zich te verantwoorden voor feiten gelinkt aan zijn drugskartel zoals moord, drugshandel, georganiseerde misdaad en het witwassen van geld.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Carina Desmidt

    Alsof een muur het zal tegenhouden de drugs.

  • Fernand Beaumonde

    Een muur mer erachter een mijnenveld een brede gracht (liefst met gevaarlijke wezens), terug een mijnenveld en weer een muur zou al véél afschrikken maar vliegtuigen vol met cocaïne vliegen er gewoon over

  • Jeroen Beckers

    5,7 miljard dollar voor kaas met gaten, maar waarschijnlijk wel dikke winsten voor de bedrijven die de bouw zouden doen. Trump en z'n aanhang ten voeten uit. Niet de Amerikanen zijn belangrijk voor hem maar wel z'n eigen belangen.