Woonwagenbewoners blokkeren Franse snelweg

AFP
In Frankrijk is de A1, één van de drukste autosnelwegen van het land, vrijdagnacht ter hoogte van Roye (departement Somme) geblokkeerd door een zestigtal woonwagenbewoners. De blokkade volgt op de dodelijke schietpartij deze week in een naburig woonwagenkamp. Ook vanochtend is het verkeer nog verstoord. Tegen het einde van de namiddag werd de blokkade uiteindelijk opgeheven.

De manifestanten eisten dat de zoon van één van de slachtoffers van de schietpartij diens begrafenis kan bijwonen. De zoon zit nu, voor andere feiten, opgesloten in de gevangenis.
    
De woonwagenbewoners hadden even na 21 uur banden en pallets in brand gestoken, ter hoogte van de "péage" van Roye. Het verkeer was in beide richtingen geblokkeerd, met lange files tot gevolg. Heel wat toeristen die terugkeerden van vakantie zaten geblokkeerd. De manifestanten waren ook uitgerust met kettingzagen. Bomen werden omgezaagd en op het vuur gelegd. De politie was massaal aanwezig.
    
Ook vanochtend hield de verkeershinder nog aan in en rond Roye. Middels wegomleidingen kon de grootste hinder worden weggewerkt, maar omstreeks 8 uur stonden er nog steeds files. Op de snelweg stonden enkel nog enkele vrachtwagens geblokkeerd. De snelweg blijft afgesloten.
    
Rond 10 uur werd een beslissing verwacht van het Franse gerecht of de zoon al dan niet naar de begrafenis van zijn vader kan, zoals de manifestanten vragen. Uiteindelijk werd beslist dat hij de begrafenis kan bijwonen, waarna de blokkade werd opgeheven.
    
In een woonwagenkamp in Roye kostte een schietpartij dinsdag vier mensen het leven.

AFP