Woeste zee slokt dé toeristische trekpleister van Malta op

thinkstock
En plots was de Tieqa tad-Dwejra wég! Woensdag 8 maart 2017 zal de Maltese geschiedenisboeken ingaan als een zwarte dag. Dé trekpleister van de eilandengroep, het Blauwe Raam of Blauwe Oog, werd door de woeste zee opgeslokt. Het drama voltrok zich rond 9.40 uur vanochtend.

Het Blauwe Raam was een fabuleuze natuurlijke rotsformatie op het eiland Gozo. Het leek wat op een reusachtige bril, waarbij de ruimte voor de neus het oog naar de zee vormde. Op de neusbrug, zo'n 50 meter hoog, liepen vroeger toeristen tussen de plaatselijke bevolking. Maar de brug werd eerder al afgesloten voor het publiek omdat het pad boven het grote gat in de kliffen van Dwejra Bay al flink aan stevigheid had ingeboet.

Toch komt de door wetenschappers voorspelde instorting van de 'Azure Window' nog sneller dan verwacht en is ze een onbeschrijflijke teleurstelling voor Gozo. Mensen die vanochtend ter plaatse waren, hebben de tragedie voor hun ogen zien ontrollen. Er was een wilde storm op zee en het wassende water heeft het Blauwe Raam onverbiddelijk verzwolgen. Een van de belangrijkste toeristische blikvangers met één verwoestende slag van de kaart geveegd. Een enorme klap, zowel letterlijk als figuurlijk.

De bijzondere natuurpracht leeft nu voor altijd voort in de duizenden foto's en video's die er in de loop der jaren van gemaakt zijn.

REUTERS