Woedende Maduro over enorme stroomstoring die Venezuela al dagen teistert: “Trump en zijn duivelse marionet Guaidó zitten achter deze aanval”

Venezolaans president Nicolás Maduro
EPA Venezolaans president Nicolás Maduro
Venezuela is nog steeds in de greep van een enorme stroomstoring, die volgens critici het gevolg is van slecht onderhouden infrastructuur. Venezolaans president Nicolás Maduro spreekt echter over sabotage. Volgens hem werd de panne veroorzaakt door een aanval uitgevoerd door huurlingen van “politiek rechts dat uit is op een coup”. Dat zei de president in een telefonisch interview met de nationale televisie.

Venezuela is sinds maandag voor de tweede keer getroffen door een landelijke stroomstoring, begin maart zat een groot deel van het land ook al dagenlang zonder stroom. Experts zeggen dat de storingen het gevolg zijn van jarenlange onderinvesteringen en de wijdverspreide corruptie in het land.

In het interview met de nationale televisie vroeg Maduro de bevolking om te bidden voor het herstel van het land. Volgens de president werd de recentste stroomstoring veroorzaakt “door een sniperaanval uitgevoerd door huurlingen van rechtse krachten die uit zijn op een coup”.

Het interview was te horen op de Venezolaanse staatstelevisie en was bedoeld om de bevolking gerust te stellen. Maar door de panne die vele plaatsen in het land teistert, konden veel Venezolanen de uitzending niet volgen omdat ze geen elektriciteit hadden, zo melden twee correspondenten van de Britse krant The Guardian. Pas 12 uur na het telefoongesprek verscheen ook een video op Maduro’s Twitteraccount.

“Dit is een totale oorlog”

“Ze wisten wat ze aanvielen. Alleen het Noord-Amerikaanse rijk heeft genoeg haat en perversiteit in zich om een aanval als deze te bevelen”, zei Maduro in het interview. “Dit is een totale oorlog. Omdat ze het land niet kunnen binnenvallen, hebben ze besloten om ons te beschadigen.” Maduro beweerde ook nog dat de “brute terroristische aanslag” bedacht werd door Amerikaans president Donald Trump en zijn “duivelse marionet” Juan Guaidó, de oppositieleider die door de meeste westerse regeringen erkend wordt als interim-president van Venezuela. “Het was een vijandelijk bombardement en je kan zeker zijn dat Donald Trump hier de hand in had. Donald Trump is geobsedeerd door Venezuela”.

“Ik ben noch een lafaard noch een zwakkeling, en ik zal mijn verantwoordelijkheid niet ontlopen”, besloot de president, die er nog aan toevoegde dat hij niet meer heeft geslapen sinds de stroompanne begon.

Altamira, de commerciële wijk van de Venezolaanse hoofdstad Caracas, is door de stroomuitval in duisternis gehuld.
AFP Altamira, de commerciële wijk van de Venezolaanse hoofdstad Caracas, is door de stroomuitval in duisternis gehuld.
Begin maart zat een groot deel van het land ook al dagenlang zonder stroom.
AFP Begin maart zat een groot deel van het land ook al dagenlang zonder stroom.
Begin maart zat een groot deel van het land ook al dagenlang zonder stroom.
AFP Begin maart zat een groot deel van het land ook al dagenlang zonder stroom.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert De Vries

  "Donald Trump is geobsedeerd door Venezuela" en hun aardolie waar de VS geen zeg over heeft. Maar een land zonder stroom zetten, dat zou de VS toch niet durven, toch... Dat gaat veel verder dan een land beschuldigen van het bezit van massavernietigingswapen, dat land dan militair binnenvallen, hun bestuur vervangen, hun aardolie inpikken en uit domheid, door het leger te ontslaan zonder dopgeld, isis groot maken

 • Louis Bouduin

  Het erge is tevens de ware: beiden kunnen schuldig zijn en misbruiken de bevolking om hun eigen opgeblazen ego's wereldkundig te maken. Afschuwelijke luitjes.

 • eric maier

  Er zijn genoeg mensen, politie agente nen militairen die hem weg willen en willen overgaan tot sabotage daden, om het regime op meer tegenstand te trakteren. Chavez deed nog alles voor zijn volk ondanks zijn links communistische gedachte. Maduro verrijkt zichzelf en zijn aanhangers terwijl de rest mag creperen, letterlijk.

 • Ruby Robeyns

  Wat een vreselijk land, heb medelijden met de bewoners daar! Dictatuur van het zuiverste water maar altijd wijzen naar een ander!