Woedende jongeren dringen huis Marokkaanse familie binnen en belagen bewoners; vrees voor nieuwe confrontatie

Still DeStentor.nl
Bij een geëscaleerde ruzie in het Nederlandse vissersdorp Urk (Flevoland) hebben woedende jongeren gisteravond de woning van een Marokkaans gezin aangevallen. De tientallen autochtone jongeren viseerden de 18-jarige bewoner. Hij liep net als zijn zus klappen op. Hun moeder werd door de meute tegen de grond gewerkt en raakte gewond. De burgemeester is geschokt door het geweld. Op sociale media gaan dinsdagnamiddag berichten rond  dat er een nieuwe confrontatie  in de lucht hangt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De aanleiding voor de ongeregeldheden was volgens de politie “een conflict in de relationele sfeer”. De agenten moesten de wapenstok inzetten om de orde te herstellen. Pas rond 23 uur, vier uur na de eerste melding over opstootjes, was de rust wedergekeerd.  Er werden geen arrestaties verricht.

Collega's uit omliggende gemeenten stonden het plaatslijke korps bij.  De politie spreekt van ‘een grote groep jongeren’.
 Volgens lokale media gooide de groep met stenen en scandeerden meerderen de naam van anti-islampoliticus Geert Wilders. Bij de opstootjes werden op verschillende plaatsen brandjes gesticht.

De ruzie zou zijn ontstaan nadat een groep jongeren verhaal kwam halen bij de 18-jarige jongen die een meisje uit Urk zou hebben mishandeld.  Maar of dit wel degelijk de aanleiding was, is lang niet zeker. Er circuleren ook andere versies.  De confrontatie begon in een snackbar waar de bewuste jongen door de politie moest worden ontzet.

Hechte gemeenschap

De groep vertrok even later bij het eethuis en trommelde via sociale media vrienden op. Het gereformeerde vissersdorp Urk staat gekend als een zeer hechte gemeenschap. In een mum van tijd was de groep aangezwollen tot zo’n zeventig tot honderd voornamelijk jongens. Zij gingen op weg naar de woning van de 18-jarige op zo’n 500 meter van de snackbar. Dit leidde bij aankomst tot ongeregeldheden waarbij de 18-jarige jongen en zijn zus klappen kregen. Hun moeder die hen trachtte te beschermen, werd tegen de grond gewerkt en raakte gewond. 

Eens  de politieversterking in voege was, zetten de agenten met behulp van honden en wapenstokken rond half negen het gebied af en werd zo de wijk schoongeveegd. Er zijn geen arrestaties verricht. “De rust is inmiddels wedergekeerd, maar we sluiten niet uit dat er na onderzoek alsnog arrestaties plaats gaan vinden. Deze zaak heeft prioriteit bij ons”, aldus een politiewoordvoerder aan onze collega's van De Stentor.

De jonge Urkers vielen ook een verslaggever van de zender Omroep Flevoland aan. Zijn apparatuur werd uit de camera-auto gehaald en er werd een rookbom in de wagen gegooid.  De man werd door tientallen jongeren duidelijk gemaakt dat hij het dorp moest verlaten. "Er werd ook knalvuurwerk naar hem toegegooid”, schrijft de omroep op haar website.

Geschokt

Burgemeester Pieter van Maren is geschokt door het geweld.  Hij noemt het volstrekt ontoelaatbaar dat er kennelijk een of enkele inwoners van Urk door een groep personen zijn belaagd. “Wat ook de aanleiding geweest mag zijn, dat keur ik ten stelligste af en de politie zal hiertegen altijd optreden.”  Hij is ook niet te spreken over de grote groep toeschouwers die snel toestroomde.

 Van Maren heeft zich vandaag naar eigen zeggen geinformeerd over het onderzoek van de politie naar de toedracht en de strafrechtelijke vervolging van daders.  

Vrijdag

Nu bijna 24 uur na de feiten roept de burgemeester op om weg te blijven bij rellen en de hulpdiensten zeker niet te belemmeren indien zij moeten optreden. De aanmaning komt er als reactie op berichten die rondgaan op sociale media. Daarin wordt gemeld dat er een nieuw geweld in de lucht hangt. Op vrijdag willen een onbekend aantal personen naar Urk afzakken om de confrontatie aan te gaan met de betrokken jongeren uit het dorp. De gemeente en politie zijn extra alert, luidt het.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Loubna Lhamidi

  Ik snap niet waarom vele het hier goed praten. Sommige die hier zeggen dat het in de omgekeerde richting meer gebeurd. Serieus? 100 Marokkaanse jongeren die een huis binnen dringen en een gezin aanvallen? Schaam je voor zulke reacties! Zo n acties zijn sowieso fout vanwaar ze ook komen! En dat ze hun redenen wel of niet hadden doet er NIET toe. Hoe laf ben je als je zulke daden uitvoerd en/of goedpraat?

 • Gerry Cle

  Geen arrestaties???? Onbegrijpelijk. We kunnen toch niet passief toezien hoe de 'sturmabteilung' terug bezit neemt van de straten. Huizen binnendringen en bewoners verwonden. Reporters aanvallen met rookbommen en vuurwerk. Dat ze hierbij racistische leuzen roepen doet vermoeden dat de reden voor het geweld NIETS te maken heeft met de mogelijke daden van de 18 jarige jongen maar WEL met zijn afkomst.

 • Ronny Van de Wal

  gunther Miechielssens: Toch het art maar eens goed herlezen hoor.Het art maakt gewag van het feit dat het zich hier waarschijnlijk om een relationeel incident handelt.

 • philippe dusablon

  Tja, dezelfde manier zoals Marokkanen het hier op hun manier oplossen, met een hele hoop volk op een enkeling. Dus is dit eigenlijk een soort van integratie van de nederlanders.....

 • Lucien Mertens

  Men hoeft helemaal niet zo geschokt te wezen, wellicht gewoon een kwestie van loontje die om z'n boontje komt. Zoiets zat er al veel langer aan te komen. Omgekeerd zijn dergelijke acties trouwens heel wat regelmatiger aan de orde. Ook dan is men geschokt, verwonderd echter helemaal niet (meer).