Woede om video waarin stagiaire bejaarde respectloos behandelt: "Ik heb hier geen tijd voor"

Still
AD Still

Een leerlinge van een Rotterdamse school maakt bij de noorderburen behoorlijk wat woede los door respectloos over ouderen te praten. Een filmpje waarin zij ontevreden praat over haar stagewerkzaamheden wordt volop gedeeld op sociale media. Op het Albeda College, een school met een mbo-opleiding (min of meer te vergelijken met het Vlaamse TSO, red.)  is ze voorlopig niet meer welkom.

In het filmpje van Snapchataccount Valentinamarciana is een oudere vrouw in een rolstoel te zien. Een meisje dat de rolstoel vooruit duwt, vraagt hardop: 'Kan iemand mij even uitleggen waarom ik in de stad moet gaan lopen met deze oude mensen? Ik heb hier geen tijd voor, ik schaam mij kapot.' Vervolgens lacht een ander meisje en klinkt: "Jezus, echt, mag ik asjeblieft terug naar huis?"

Stage

Het meisje dat de beelden maakte, volgt bij Albeda de opleiding tot helpende in de zorg. Zij loopt stage bij een oudereninstelling en wordt zodoende geacht op stap te gaan met de bewoners. Maar daar heeft zij blijkbaar geen zin in. 

In een tweede filmpje, dat ook volop gedeeld wordt, verbaast zij zich over alle boze reacties: "Als ik dit wil plaatsen op mijn Snapchat, dan doe ik dat. Ook al film ik jouw opa, je moeder, je tante. Ik heb niks te maken met jou, heb niks te maken met jouw buurman." 

Als ik dit wil plaatsen op mijn Snapchat, dan doe ik dat

Schandalig

Ze noemt het ‘haar mening’ dat ze het ‘schandalig vindt om met die mensen door de stad heen te lopen’. "Als jij dat fijn vindt, kom mijn werk overnemen dan. Want niemand heeft hier tijd voor."

Het Albeda College heeft geschokt gereageerd op de beelden, waarin te zien is hoe onprofessioneel de studente zich uitlaat over werken met ouderen. "Wij zijn hier onaangenaam door verrast en zeer ontstemd over", luidt een verklaring. "Voor ons is het glashelder dat dit niet past bij de beroepshouding die wij van onze studenten verwachten."

Het meisje is voorlopig niet welkom in de lessen en uiteraard ook niet meer op haar stageadres. "Over een paar dagen voeren wij met haar een ernstig gesprek over haar beroepshouding. Op deze manier met ouderen omgaan kan gewoon niet en daar zullen wij haar fors op aanspreken", aldus een woordvoerder van Albeda.

Dit meisje heeft duidelijk hulp nodig bij het hebben van correct gedrag

Woordvoerder Albeda

Het is niet mogelijk om de studente direct van de opleiding te gooien. "Wij hebben zorgplicht naar onze studenten, hoe gek dat ook klinkt. Dit meisje heeft duidelijk hulp nodig bij het hebben van correct gedrag. Ze schijnt inmiddels ook een excuusfilmpje te hebben opgenomen maar het kwaad is al geschied."
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • JAN krommentak

  Is dit de toekomst die ons allen te wachten staat is dit het respect dat zij hebben voor ouderen , wij zijn de klos bedankt politiekers ik hoop dat u ons nog een geval doet en dat is de wet over levensbeëindiging stemmen zodat wij ons dit zelf kunnen besparen , bedankt !

 • jan dessers

  wat ik niet begrijp is dat men enkel de probleemgevallen projecteert. Mijn vader is eeuweling en al 5 jaar in Beversthuis... als de verzorging niet zo ontzettend goed was zou hij geen 100 geworden zijn. Ik kom er bijna elke dag en kan me nooit een probleem voor de geest halen...ook stagairs worden goed opgevolgd..

 • Patrick Kelchtermans

  nou, heb ze maar voor je wanneer je daar onbeholpen zit. En ze is lang niet de enige. Het befaamde watervalsysteem zorgt ervoor dat er veel kaf tussen het koren zit. Zorg studeren niet vanuit het hart, maar omdat je daar terecht bent gekomen na talloze mislukkingen in andere richtingen.

 • Harm Tim

  “Wij hebben zorgplicht naar onze studenten, hoe gek dat ook klinkt. Ja, maar toch niet als men zo doet! Die is duidelijk totaal ongeschikt voor dat vak, arme oudjes als ze wel daar blijft. Lozen dat meisje en wel zo snel mogelijk.

 • Mathieu Peeters

  En zo iets mag verder studeren, gewoon buiten smijten op school zonder enige vergoeding of gelijk wat en het verbod van ooit nog in zo een sector te werken op gelijk welke plaats.