WK-truitje van €90? Amper €1 voor de fabrieksarbeider die het maakte

VTM Nieuws
Een officieel WK-truitje van de Rode Duivels kost bij ons in de winkel 90 euro. En amper één euro daarvan gaat naar de fabrieksarbeider die het gestikt heeft. De minimumlonen in de fabrieken in Azië worden ook alsmaar lager, omdat grote sportmerken steeds meer geld moeten uitgeven om de grote landen en voetbalsterren aan zich te binden. Dat staat in het 'Foul Play'-rapport van de internationale Schone Kleren Campagne en de Franse organisatie Collectif Éthique sur l'étiquette.

In de aanloop naar het WK voetbal brengt het internationaal rapport 'Foul Play' aan het licht dat sportmerken Adidas en Nike "hongerlonen" betalen aan de duizenden vrouwen die de voetbalshirts en schoenen van de voetballers en supporters naaien.

Een groot deel van de sportkleren en -schoenen van Nike en Adidas wordt geproduceerd in Indonesië, waar kledingarbeiders - vooral vrouwen - tussen de 82 en 200 euro per maand verdienen. Een leefbaar loon bedraagt in Indonesië echter minstens 363 euro per maand. Sommige kledingarbeidsters verdienen niet eens het wettelijke minimumloon.

Leefbare lonen

Vakbonden en ngo's roepen de sportmerken daarom op om leefbare lonen mogelijk te maken in de toeleveringsketen. Tien jaar geleden al beloofden ze daar onderhandelingen over op te starten, maar de sportmerken blijven weigeren om de gesprekken over lonen en contracten verder te zetten, zegt de Schone Kleren Campagne.

Een tekort aan middelen is er duidelijk niet. "Als Nike en Adidas de sponsorcontracten op het niveau van 2012 gehouden hadden, zouden ze genoeg geld hebben bespaard om gedurende een jaar leefbare lonen te garanderen voor de werknemers in hun belangrijkste productielanden", aldus de Campagne.

"We eisen een nieuw Protocol over lonen. De arbeidskost van een sportshirt "made in Indonesië" bedraagt maar 1 procent van de kostprijs, dus het lijkt me logisch dat de lonen wat kunnen worden opgekrikt. Maar tot nu toe weigeren de sportmerken om met ons aan tafel te gaan zitten", zegt Raja Siregar van de Indonesische vakbond Garteks.
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pascal De Groote

  Fout in artikel geen 1 euro per truitje gemaakt eerder 1 a 2 euro per dag om er honderden te maken.

 • Marc van Hespen

  Eigenlijk ligt de fout bij de Federaties (hier in België de Belgische Voetbalbond). Die eisen een (grote) vergoeding van die (sport)kledinggiganten om "Rode Duivel"-shirts, -shorts en andere gadgets te mogen maken. En dan die fabrikanten die ook nog eens dubbel en dik profiteren van de hype! Ons "nationaal gevoel" maakt ons onrechtvaardig...

 • GERARD DE PELECIJN

  En hoeveel krijgt weer de Staat (BTW) van dat geld erop?

 • anna Vandenberg

  Op de schone schijn verkopers mag geen kritiek gegeven worden want dan ben je een populist of slechte Belg. Calvo en Co keek van in de VIP en knikte dat het thuis hoort in hun politiek correcte gedachten goed.

 • Jos Mussen

  €1.00 per truitje voor de maker. Hij of zij zal er toch meer dan één maken per dag. Lijkt me op het einde van de dag nog een behoorlijk loon.