Witte Huis stuurt kat naar juridische commissie impeachment-onderzoek

De Amerikaanse president Trump verlaat Joint Base Andrews, Maryland, waar hij Thanksgiving vierde.
REUTERS De Amerikaanse president Trump verlaat Joint Base Andrews, Maryland, waar hij Thanksgiving vierde.
De Amerikaanse president Donald Trump stuurt geen advocaat naar de zitting op 4 december van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden en zal zelf ook niet aanwezig zijn. De commissie komt dan bijeen vanwege het onderzoek naar de afzettingsprocedure en had het Witte Huis tot middernacht gegeven om te laten weten of Trump of een advocaat aanwezig is.

Juridisch adviseur Pat Cipollone van de president laat in een brief aan commissievoorzitter en Democraat Jerry Nadler weten dat van Trumps team “niet verwacht kan worden deel te nemen aan een hoorzitting terwijl de getuigen nog niet bekend zijn”. Ook schrijft hij dat “het onduidelijk is of de commissie Trump een eerlijk proces zal toestaan via aanvullende hoorzittingen”.

Op de hoorzitting woensdag moet blijken of de daden van de president een afzettingsonderzoek rechtvaardigen. Er worden vooral juridische specialisten gehoord.

Impeachment-procedure

De impeachmentprocedure tegen Trump startte in september. Aanleiding is dat de Democraten vinden dat de president zijn ambt heeft misbruikt voor eigen politiek gewin. Hij zette volgens hen de Oekraïense president Volodymyr Zelenski onder druk om een onderzoek te voeren naar voormalig vicepresident Joe Biden en diens zoon Hunter. 

Joe Biden wordt in 2020 mogelijk de Democratische uitdager van Trump bij de presidentsverkiezingen. De Democraten beschuldigen de president er ook van militaire hulp als drukkingsmiddel te hebben ingezet. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Trump zal beweren dat hij nooit gezegd heeft dat hij maar al te graag zal komen getuigen. In de 2e phase ging hij zijn advocaat sturen en nu....?

 • Diane Bernaerts

  Wel, wel, en dat nadat Trump eerder had aangekondigd dat hij maar al te graag zou getuigen! Maar 't was natuurlijk te denken dat dat maar bluf was.

 • Fons Casteels

  Trump mag nog niet eens eigen getuigen oproepen voor de hearing in het Congress: tiran Schiff verbiedt dat basisrecht dat een beschuldigde normaal heeft. Dan lijkt het me vrij normaal dat Trump heel dat Democrats-circus laat passeren, en hij zich énkel wil verdedigen waar hij wél getuigen mag oproepen: in de Senaat.

 • robrecht Peeters

  zij die achter de impeachment ook niet al te zuiver op de graat want hun bewijslast zeer licht

 • jean petermans

  Logisch in zijn zienswijze,immers hij erkent de commissie niet dus kan hij ook niet reageren.