Witte Huis start proces om vrijhandelsakkoord met Canada en Mexico goed te keuren

De Amerikaanse president Donald Trump loopt voor de Canadese, Mexicaanse en Amerikaanse vlaggen langs.
afp De Amerikaanse president Donald Trump loopt voor de Canadese, Mexicaanse en Amerikaanse vlaggen langs.
De Amerikaanse regering heeft een procedure opgestart waardoor president Trump het nieuwe handelsakkoord tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico dat het oude NAFTA-verdrag moet vervangen, bij het Congres kan indienen. Dat maakte Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vandaag bekend.

Volgens Pelosi is het geen goed idee dat Trump het ontwerp al naar het Congres stuurt voordat het werk met de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer is afgerond. "Het duidt op het gebrek aan kennis van de regering over hoe een handelsverdrag moet worden geratificeerd", klinkt het in een mededeling.

In een tweet bevestigt vicepresident Mike Pence dat Lighthizer het ontwerp van de verklaring heeft doorgestuurd, in de overtuiging dat de tekst goed is "voor Amerikaanse arbeiders, boeren en industriëlen".

De Trump-regering moet nu minstens dertig dagen wachten voordat de definitieve tekst aan het Congres voorgelegd wordt. Na verhitte discussies kwamen Washington, Ottawa en Mexico in september vorig jaar tot een handelsakkoord. De tekst werd op 30 november in Buenos Aires ondertekend in de marge van een G20-top, maar wacht sindsdien op ratificatie van de landen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ivan de ridder

    Mexico en Canada kunnen maar beter per direct het vrijhandelsakkoord opzeggen. Trump heeft bewezen onbetrouwbaar te zijn. Laat hem dan maar de afgang dragen voor zijn "art of the deal" en met alle landen wereldwijd een handelsoorlog voeren. Het failliet van de US wordt ingezet.

  • raf janssens

    Nog niet eens goedgekeurd en hij schendt het zelf al door sancties op te leggen aan Mexico voor de illegale migratie.

  • johan fransaert

    dit komt nooit goed hoe kan je nu een vrijhandelsakkoord onderhandelen met een land als je er mee dreigt om 25% taksen te heffen op de volledige import van dat land met name Mexico .